Овощни дръвчета под 1,20 м височина и 12 мм дебелина над присадката не са за предпочитане за домашната градина. Това препоръчва на любителите – градинари проф. Аргир Живондов от Института по овощарство в Пловдив. Овошките, които ще засаждаме трябва да е със зряла дървесина, по възможност с коронка, добре гарнирана коренова система с поне три основни скелетни корени.
Четете още: Смокиня и нар – бъдещите овошки на България
Дръвче под 1.20 м не е за предпочитане, независимо какъв е сортътТази година търсенето е много голямо, а хората се насочват към плодните ябълки, круши, сливи и череши, споделя за „Агрозона“ Вангелина Кирякова, земеделски производител на плодни дръвчета, която държи и магазин за фиданки на Женския пазар в столицата. Хората започват да имат интерес към малините, касиса и по-екзотичните растения като цяло. В последните години пък много се търси нар, смокини, облепиха, шизандра, лешници, споделя Кирякова. Те са по-топлолюбиви и с климатичните затопляния хората се насочват към тях.
Интересът към българските сортове обаче не секва. Това е запазена марка. От ябълките интереса е голям към златна и червена превъзходна, при черешите се изчерпват кюстендийлските хрущялки и като цяло всички стари сортове се приемат добре.
Хората трябва да насаждат есенно време, плодното дръвче няма да е лагерувало на друго място и има 100 % прихват, докато на пролет е прелагерувало, времето се затопля и нещата не са изрядни, споделя Вангелина. Когато засаждат, градинарите трябва да спазват технологиите 40×50 см дупка, да слагат оборска тор и пясък.
Вангелина Кирякова ни препоръча и в кои райони кои овошки са най-подходящи. В Северна България има плодни дръвчета, които няма да станат. На по-високо място прасковите и кайсиите не се получават. Затова там трябват растения с по-късен цъфтеж – ябълки, круши, сливи и по-късни череши. За Южна България пък всичко се хваща.