Най-строгата резитба на прасковата е първата

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Най-доброто време за провеждането на пролетната резитба на прасковата се смята периодът на поява на първите розови пъпки. Другото време, в което можете да хванете ножицата е след цъфтежа, тъй като в това време има по-малка вероятност от заразяване на растението с различни болести. Формирането на короната започва със следпосадъчната обработка на фиданката. Трябва да регулирате височината на ствола – тя зависи от сорта и височината на бъдещото дърво. Най-добрият вариант е, когато на ствола има 3-4 скелетни клона от първи порядък, разположени на известен интервал равномерно около ствола.

На втората година след засаждане се формират 3-4 здрави скелетни клона с 3-4 клона от втори порядък, които имат странично разположение. На третата година след засаждането прасковата встъпва в единично плододаване. В това време продължава залагането на клоните от втори порядък по дължина на клоните от първи порядък и започва залагането на филизите от трети порядък. Сега по-голяма значение има вече резитбата за плододаване. При провеждането на тези работи се освобождава вътрешната част на короната от клони, които растят вертикално, а също така и насочените към вътрешността на короната и засенчващи центъра й.

Резитбата през четвъртата и следващите години се заключава в това да се почистват клонките, които сгъстяват короната и да се съкращават всички плододаващи клонки с 1/3 от дължината им. Така короната ще е с обща ширина около 3,5 м.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама