Над 600 хил. лева санкция за пропуснати ползи от лютеницата с хорцето

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
3 Минути

На първа инстанция „Булконс“  осъди „Консервинвест“ за марката „Лютеница Първомай“

Обезщетение за претърпените имуществени вреди и пропуснати ползи в размер на 636 284,16 лв. по цени на дребно, както и разноските по делото ще заплати компания за производство на лютеница за неправомерно използване на търговски марки с географско указание.

„Булконс Първомай“ ООД осъди „Консервинвест“ ООД за ползването на търговски марки с географско указание „Лютеница Първомай“. Решението е на първа инстанция на Софийския апелативен съд от 28 февруари 2019 г. Съдът постанови, че само „Булконс Първомай“ може да използва наименованието „Лютеница Първомай“, което е регистрирано като географско указание с рег. Номер 212-01/03.07.2013 в Патентното ведомство на Република България. Дружеството „Консервинвест“ трябва да преустанови използването на марките „Първомайска лютеница“, в това число „Първомайска лютеница, Домашна едросмляна“ и „Пърмайска лютеница Ръченица“, които са идентични на продукта „Лютеница Първомай“ на „Булконс Първомай“ ООД. Освен това съдът е постановил изземване и унищожаване на стоките, предмет на нарушението, разходите за което да бъдат заплатени от „Консервинвест“.

През миналата година „Булконс Първомай“ подаде заявление за вписване на „Лютеница Първомай“ като географско указание в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания. Тази лютеница е един от най-традиционните за страната продукти, произвеждани в промишлени условия. Той се отличава от другите индустриално произвеждани лютеници с традиционния метод на производство характеризиращ се с това, че пресни домати и чушки отгледани в Горно-тракийската низина се пасират до пюрета с концентрация не повече от 12%, които впоследствие се сгъстяват до желаната за продукта гъстота чрез изваряване. „Лютеница Първомай“ се произвежда в едноименния град по традиционна технология от 1939 г. През годините градът и землищата около него са се утвърдили като център за отглеждане на домати и чушки – основни суровини при производството на лютеница. Характерното за географския район е, че използвайки местни продукти (домати и чушки) и преработвайки ги по традиционния метод за производство на лютеница – чрез изваряване, включително в домашни условия е постигнато масово производство на един от най-традиционните български продукти, наложен през десетилетия в страната и в чужбина и познат с характерния си вкус. Именно влагането на първокачествени материали и традиционния метод на производство на лютеница, запазен единствено в град Първомай, е от съществено значение за известността на „Лютеница Първомай“ и връзката на продукта с географския район.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама