Над 50 фермера излизат отново на пазар в столицата

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Първият за 2020 г. фермерски пазар „Пендара“ на Женски пазар ще се проведе следващата събота от 10 до 16 часа. Български производители и занаятчии от цялата страна традиционно ще изложат своята екологично чиста продукция за столичани и гости на София, казват организаторите от фондация „LocalFood.bg“ и „Пазари Възраждане“. На отделеното пространство на традиционния пазар в столицата повече от 50 родни производители ще покажат занаятчийски и фермерски продукти в три зони – „Плодове и зеленчуци“, „Млечни и месни“ и „Други храни и напитки“.

Сред традиционните изложители на Фермерски пазар „Пендара“ са ферма Бродилово, мандра „Кеффа“ и мандра „Кочорите“ в с. Стойките, които предлагат млечни продукти. Малката семейна ферма Green Living Farm пък залага на пъдпъдъчи яйца и уникална паста с тях. “Том Консерв” осигурява автентичния вкус на лютеници и зеленчукови пастети по стари селски рецепти, които тази събота ще покажат своя изключителен мармалад от сливи. Сред участниците на фермерския пазар са и производители на хляб, уникални оцети, винарски изби и др.

„С организирането на Фермерски пазар „Пендара“ на Женски пазар отговорихме на нуждите в столицата да бъде създаден постоянен фермерски пазар, който да се провежда на едно и също място, и по едно и също време. Ние създадохме необходимите условия, така че софиянци и гостите на града могат да открият чистите български храни на нашия пазар всяка събота. И тази година ще продължим да подкрепяме стартиращи български фермери и занаятчии с фокус върху нови и иновативни производства. Ще продължим и с кулинарните демонстрации и конкурси, като този за най-традиционната домашна супа, който ще се проведе в събота на 25 януари“, каза Драгомир Димитров, изпълнителен директор на Пазари Възраждане ЕАД, общинското дружество, което стопанисва Женски пазар.

Конкурсът за най-вкусна традиционна домашна супа ще се проведе на 25 януари от 12 часа на Женски пазар. Идеята на състезанието е да покаже коя е любимата супа на българите, приготвяна в семейството и се е превърнала в родова традиция.

Регистрацията на участниците е до 20 януари 2020 г.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама