МЗм още чака пари от финансовото министерство, за да изкупува зърно

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Към днешна дата в дружеството, определено от земеделското министерство да изкупува зърно от името на държавата все още не са постъпили средствата, с които да започне физическото изкупуване на зърното, въпреки че парите са определени с Постановление на Министерския съвет. Това стана ясно от думите на министъра на земеделието Иван Иванов в отговор на запитване от народния представител Мария Белова по време на заседание на Комисията по земеделието, храните и горите в Народното събрание.

Създадена е работна група с цел прозрачност, в която влизат представители на аграрното и финансовото министерства, на НАП, ДАНС и МВР и която институция се сетите, каза министърът и препоръча народните избраници да поканят следващият път представители на финансовото министерство.

Припомняме, че вече почти два месеца МЗм планира да закупи 700 хиляди тона хлебна пшеница и 325-350 хиляди тона маслодаен слънчоглед, с които да гарантира продоволствието на страната.

Цените са определени

“За хлебната пшеница започваме от 570 лева на тон, 1400 лева на тон за слънчогледа. Това са таваните. Минималната цена се определя от борсата в рамките на до 20% от този таван“, заяви зам. министър Иван Христанов по-рано този месец.

На Софийска стокова борса обаче, други купувачи търсят зърното на 635 лв./т. При това положение не е трудно да се прецени накъде ще замине стоката, която е дефицитна в световен мащаб в момента.

Държавен резерв в момента купува на 630 лв./т, съобщи за Агрозона Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. В момента на зърнопроизводителите им е трудно да коментират цената и дали ще има сделки на нея, тъй като повечето от тях вече са продали зърното, с което са разполагали.

През последните няколко седмици, в условията на неяснота за търговията със зърно, много производители са били принудени са продават стоката си. Сега зърното е в търговците, 90% е в тях, така че сега на земеделските производители не им остава нищо друго, освен да наблюдават как ще започне продажбата на борсата.

“Докато тръгне процедурата ще минат Великден и Гергьовден, ще дойде време и за нова реколта. Винаги сме искали цените да се определят по пазарен механизъм, така че да няма недомлъвки и неизказани мисли”, коментира още Костадинов.

ЕТИКЕТИ:
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама