Мярката за инвестиции в предприятия за преработка на грозде Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор в България ще стартира в края на март или началото на април. Точният период ще бъде определен с решение на работната група по програмата. Това каза Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното (ИАЛВ) при откриването на международните селскостопански изложения „Агра“, „Винария“ и „Фудтех“ в Пловдив.
В началото на май ще отвори приемът на документи по мярка „Застраховане на реколтата“, каза още той.
През 2018 г. вино са произвеждали 266 предприятия в страната, 72 от които чуждестранни инвеститори. Преработеното грозде е 153 000 тона, като от него са направени 110 млн. л. вино, а износът възлиза на 64 млн. л. 95% е хегемонията на българските вина на родния пазар, посочи Красимир Коев. Между 110 и 120 млн. литра вино са консумирали българите през 2018 г. За сравнение 48% от вината във Франция са произведени извън страната.
На „Винария“ млади фермери оформят новата вълна българско вино, в което се използват местни сортове.