Мухи за милиони

Лилия Александрова
Лилия Александрова
6 Минути

Отглеждането на ларви на насекоми не е най-традиционната дейност, но през последното десетилетие интересът към него нараства и все повече биотехнологични компании се включват в тази дейност. В световен мащаб силно зависимите от вноса на фуражна соя държави като Франция, САЩ или Малайзия обръщат голямо внимание на възможностите за извличане на протеини от насекомите, но се оказва, че и България има интерес към този бизнес сегмент.

Базираната в София биотехнологична компания Nasekomo разработва технология за отглеждане на черни мухи (латинско наименование Hermetia illucens), която ще позволи индустриалното производство на протеинови добавки за фуражи – брашно и олио. Обвивката на насекомите пък е много богата на хитин, който е полезен за почвата и поради това е ценна съставка в биоторовете.

Технология за индустрията

Компанията е в процес на сертифициране на олио и биотор. „Регулацията не е най-голямата спънка. Нашата компания вече има необходимите сертификати за продажба на протеини. По-голямата трудност е да се създаде технология за индустриално производство“, обясни за „Агрозона“ Яна Балникова, мениджър „Проекти и бизнес развитие“ в Nasekomo. Компанията си партнира с френската Groupe Grimaud в разработването на процеси за развъждане на мухи.

Към момента Nasekomo произвежда основно хипоалергенни храни за домашни любимци, както и биоторове. Цялата продукция от завода в Елин Пелин се изнася за Европа, където търсенето все още е по-голямо от предлагането, въпреки че на Стария континент действат няколко компании, специализирани в производството на протеин за фуражи (виж карето). Европейският съюз е на път да одобри употребата на протеинови брашна и олио от насекоми във фуражите за домашни птици и прасета, но кризата с коронавируса осуети тези инициативи. В България производството на фуражи и фуражни добавки от насекоми е регулирано нормативно на местно ниво от националните администрации.

Без опит, но с голямо желание

„Имахме срещи с представители на Българска агенция за безопасност на храните, много добре работим с тях“, разказва Яна Балникова. „Още на първата ни среща те бяха запознати с индустрията, защо тя е добра и трябва да се поддържа. Бяха и продължават да бъдат много полезни за нас, когато преминаваме през процеса на сертифициране. Ние нямаме опит като животновъди, а те бяха много търпеливи към нас.“

Продуктите от черна муха като цяло повишават качеството на храната на животните, оттам и на хранителните продукти за хората, казва Яна Балникова. „Нашата технология за отглеждане на насекоми е роботизирана, модулна и вертикална, заема малко земя. Позволява бързо разрастване на производството и капацитета. Само през последната година успяхме да увеличим капацитета си над 25 пъти, внедрявайки тази технология. Планираме разрастване и в бъдещите години, като до 2023 г. планираме да сме построили първия си индустриален завод. Има страшно голям капацитет за растеж, необходима ни е само технологията“, посочва Яна Балникова.

Източници на финансиране

Младата дама е част от 30-членния екип на компанията. Основателите Оля и Ксавие Марсенак, които от дълги години живеят и имат семейство в България, си партнират с биолога Марк Болар, който пък е в основата на научната работа. При основаването на фирмата преди три години в нея са вложени 1 млн. евро, а през 2020 г. тя успя да затвори първия си голям кръг на финансиране в размер на 4 млн. евро от фондовете Morningside Hill, NV3 и NEVEQ. Над половината от новите средства ще бъдат вложени в регистрираната в Нидерландия компания-майка Nasekomo BV.

Плановете на българската компания включват разработването на технология за автоматизиране на процесите и увеличаване на производствения капацитет. След това се очаква технологията да бъде патентована и продавана на други фирми. Предвидено е да бъдат изградени малки заводи в близост до производители на отпадъци от растителен произход, особено бирени фабрики, за да се спестят разходи за транспорт. Тогава компанията ще се нуждае от сътрудничеството с агроиндустриите, които имат органични вторични продукти от производството си. Според европейските изисквания, важно е суровината да е органичен продукт, който не е достигнал до човешка консумация, и в който няма животински съставки.

Муха войник

Потенциалните приложения на черната муха войник са няколко. За козметичната индустрия особено ценно е веществото хитин, което се намира в черупката на насекомото. В производството на биогорива пък се използват ларвите. Забележителен при Hermetia illucens е фактът, че тя е сред най-ефективните животни при усвояването на растителни отпадъци – ларвите се хранят с тези отпадъци и ги превръщат в протеини, без да бъдат замърсители на околната среда и разпространители на болести. Така се произвеждат 47 пъти по-малко емисии въглероден диоксид в сравнение с количеството, отделяно при компостирането.

Още за отглеждането на насекоми може да прочетете в 108 брой на списание Агрозона.

ЕТИКЕТИ:
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements