Морето завря от цаца и чернокоп

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Над 40 хиляди тона е биомасата на трицоната, позната още като цаца, през българския бряг на Черно море. Това съобщи в морското предаване на Радио Варна доцент Виолин Райков от Института по океанология към БАН. Доц. Райков е ръководител на ежегодните експедиции, които изследват рибните запаси в нашите водите на Черно море. Втората за годината експедиция приключи преди дни. На първо четене резултатите от нея показват изобилие от трицона и чернокоп. “Интересен факт е, че има и много хамсия. Тази риба е топлолюбива, но през последните години се наблюдават големи пасажи от нея и през зимните месеци”, каза Виолин Райков.
Втората за тази година експедиция е протекла много трудно заради пандемията от коронавирус, съобщи още доц. Райков. Някои от членовете на екипажа на изследователския кораб са се заразили с Ковид-19. Те са били сменени, а плавателния съд е бил изолиран за известно време. Освен това е станала и малка авария, която допълнително е утежнила ситуацията. Наложило се експедицията да бъде удължена, но въпреки проблемите тя е приключила успешно.

Любопитно: ловят се топлолюбиви риби през декември

“Динамиката е доста голяма, тъй като и времето е доста променливо. Традиционно есенно зимният сезон през нашия бряг е по- богат на улов от определени видове. Навлизат риби като лефер и чернокоп. Цената от пресен чернокоп е около 10 лв/кг, което е нормално. Барбунята също има добри струпвания на отделни места. Популацията на Черноморската акула продължава да намалява. Все по- редки са уловите на тази риба”, сподели доц. Райков.
“Интересно е обаче, че започна голямо улавяне на хамсия. За декември месец е нетрадиционно, тъй като те са топлолюбив вид. През последните 7-8 години през месеците декември и януари наблюдаваме един пик на хамсийните стада, които по принцип не би трябвало да се струпват през зимата, но явно по- топлата вода дава основание за задържането им по нашия бряг. Дори в момента има данни за добър улов и то основно по Южното Черноморие”, коментира още Райков.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама