Морът на пчелите в Плевен е причинен от паразитна болест

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Морът на пчелите в Плевенско е причинен от паразитната болест нозематоза. При 4 от 5 от взетите проби от пчелите са установени следни от нозематоза. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на заседание на Комисията по земеделие в Парламента.

По искане на пчеларите и на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) от пчелините са взети допълнителни проби от пчелните семейства, които установили следи от нозематоза, която трайно намалява здравословното състояние на пчелите. Нозематозата е паразитна болест, възникваща в резултат на навлизането на микроскопичен едноклетъчен паразит Nosema apis в кошера. В България се среща по-често в североизточните части на страната, особено след по-тежки и продължителни зими, когато са възпрепятствани очистителните облитания на пчелите.

Профилактика срещу нозематоза

За профилактика са важни грижите, които пчеларя полага за кошера, най- вече на есен и през пролетта. На първо място качеството на зимните медови запаси, които той оставя на пчелите в питите, трябва да бъде високо. В питите, които служат за храна на пчелите през зимата не трябва да се съдържа манов мед. Освен това на семействата трябва да се осигури спокойно зимуване, като то бъде предпазено от влага, мишки и доколкото е възможно от безпокоене от други животни. Трябва да се подсигури и възможност за ранно облитане. В края на лятото или в ранна есен се извършват първите третирания за предпазване от нозематоза и вароатоза.

За да не се стигне до появата на нозематоза по пчелите е важно пчеларят да спазва съответните санитарно- хигиенни мерки при работа с пчелите като старателно измиване и дезинфекция на ръцете, инструментите и целия пчеларски инвентар. Доставянето на майки от нови семейства е препоръчително да се осъществява само с ветеринарно свидетелство, защото ако тя е заразена, болестта може да се предаде по останалите пчели в кошера и проблемът да се разрасне. Редовната подмяна и претопяване на старите гнездови пити също е важна за подържането на хигиената в кошера.

 

 

Четете още по темата:

Само в 1 от пробите на пчелите в Плевенско има открито съвпадение на  активни вещества

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements