Министър Гечев: Държавата ще дотира 80% от цената на водата за напояване

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

“Държавата ще дотира 80% от цената (без ДДС) на поливната вода като мярка срещу скъпите храни”, обяви министърът на земеделието Явор Гечев на пресконференция за представянето на информационната платформа със сравнителните цени на храните.

“Това ще е глътка въздух за земеделските производители, но и за потребителите, защото както знаете, цената на водата влияе на цената на крайния продукт, затова свързваме двете теми”, добави министърът на земеделието.

Парите ще се осигурят още сега, няма да се чака актуализация на бюджета

“Тепърва ще нотифицираме тази мярка, като имаме потвърждението от Министерство на финансите, че парите могат и ще се осигурят още сега, няма да се чака актуализация на бюджета”, поясни Гечев.

“Министерството на земеделието направи спешно социологическо проучване, което ще бъде представено идните дни. Опитали сме се да измерим извадка общественото мнение по отношение на мнението за цените, мнението за мерките, които прилагаме и съответно как разбират българските граждани целия процес и проблемите по отношение на него”, каза още министър Гечев.

Божидар Петков: Увеличението на цената на водата с 300%, последвано от предложение за 80% дотация на цената на водата за напояване е елемент на нелоялна търговска практика практика

“Първо имаме 300% увеличение, след това намаление с 80%, което за нас е елемент на нелоялните търговски практики и по този начин вече две министерства се опитват да замажат очите на земеделските производители”, заяви в интервю за Агрозона Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-я).

“Възмутени сме от това решение, защото очаквахме да бъде изпълнено нашето желание за цена, която да е на нивото на миналата година. Не ми е известно колко милиона лева е отпуснало Министерството на финансите, но благодарение на приомите на недобрите търговски практики, парите отново отиват в джобовете на Напоителни системи, а на при земеделските производители, за да могат те да намалят цената на земеделската продукция. Дружеството се облагодетелства, а за земеделците остава по-високата цена за вода за напояване през сезон 2023 спрямо, сезон 2022”, коментира още Божидар Петков.

“Няма коректно представен анализ, който да обоснове цените, които са представени в заповедта на дружеството с актуализирани цени за 2023 г. Тези цени са изкуствено надути с користна цел, за да се облагодетелства държавното дружество Напоителни системи. По този начин държавата налива пари в държавата, а не в селското стопанство”, заключи той.

“Искаме да видим каква ще бъде Заповедта и веднага след това ще обявим отново нашия протест, защото ситуацията в момента не съответства на нашите  искания и на нашите очаквания, които бяха точни и ясни. Искахме същата цена на водата като тази през сезон 2022 и дългосрочна политика. За нас това предложение нито е дългосрочна политика, нито достига нивата на цените от сезон 2022. Не искаме временна мярка и даване на пари на Напоителни системи, които неоснователно са повишили цената на водата преди сезона”, коментира още Петков.

Малките и средните производтели отново ще бъдат най-засеганати и ощетени, коментира Петков. Причината за това е, че повечето от тях не са регистрирани по ДДС и крайната цена на водата за тях ще бъде по-висока.

 

 

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама