Мандра Кери: В началото беше кашкавалът, сега 10 асортимента достигат до клиентите

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
4 Минути

Трудностите, които донесе коронакризата и липсата на работна ръка правят производството все по-трудно

С преработка на мляко Риза Караали започва да се занимава преди почти 20 години. В далечната 2003 г. При стартирането на този бизнес пазарът е бил съвсем различен, не е бил толкова наситен със разнообразни млечни продукти. Дори преди година ситуацията е била съвсем друга, но в условията на коронакриза и особено през последните два – три месеца с увеличението на тока и горивата, нещата са съвсем други.

 „Вдигнеш ли цената на продукцията, намалят продажбите и вече се свиваме до такава степен, че няма накъде“, разказва собственикът на мандра Кери. Сметките за ток, които са били около 500-600 лева, вече са 1400 лева месечно и продължават да растат. Осигуряването на пазара също е предизвикателство, тъй като мандрите и в региона, и в цялата страна вече са много.

Магазинчето на мандра Кери глези софиянци с оригинални продукти

За да се справи с тези предизвикателства Караали увеличава асортимента с продукти, от които няма толкова голямо разнообразие. Освен това мандра Кери има собствен магазин в най-големия столичен квартал.

От „Магазинчето на мандра Кери“ правят доставки не само в София, но и в цялата страна. Особено популярни са не само кашкавала и сиренето, но и уникално вкусните топени сирена и крема сирене.  „Всяко начало е трудно, но после с всеки ден се увеличават продажбите. Ние го открихме август месец, хората бяха в отпуск, нямаше народ, но сега се надяваме на по-голям интерес“, разказва собственикът. За доставките в столицата, които се правят буквално до врата, както и за цялата организация на търговията в големия град, отговаря синът на Риза Карааали. „Той ми е наследникът, надеждата ми е в него. Ние ще продължим да работим, но после всичко всичко оставяме в негови ръце“.

Продукцията на мандра Кери се разпространява успешно и в една от най-големите търговски вериги в София.

Коронакризата сложи отпечатък и върху търговията с млечни продукти

Мандра Кери е втората отворила врати в селото, сега вече млекопреработвателните обекти са шест. От единствения асортимент – кашкавал, продуктите са се увеличили до 10. За направата им се използва само фермерско мляко първа категория. Суровина засега има, въпреки че мандрите в района са доста.

Новата цена на горивата все още не е влязла в цената на крайния продукт, правят се плахи опити да се повиши продажната стойност, но и пазарът е труден и чувствителен, досега само 30-40 стотинки са калкулирани.

Готовата продукция на мандра Кери освен в страната се разпространява, макар и плахо и в чужбина с помощта на дистрибутори, които зареждат българските магазини в Западна Европа.

Недостигът на работна ръка е един от най-големите проблеми, с които се сблъскват и в мандра Кери. „Справяме се засега, но имам нужда от шофьори, от общ работник тук. С всеки ден се обезлюдява все повече района, кой в София, в Германия, Англия“, споделя с тъга Риза Караали. Помощи заради COVID в предприятието не са получавали, а ситуацията се е променила значително от началото на кризата.

Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА