Махат храните по БДС от менюто на децата от 3 до 7 години

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

БДС няма да бъде задължителен за продуктите за здравословно хранене на децата от 3 до 7 години. Това предвиждат промени в Наредба 6, за които алармира пред „Агрозона“ председателят на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите Марияна Кукушева. „Браншовиците настояхме изискването за БДС да залегне в наредбата с идеята да гарантираме на децата, че ще получат най-доброто качество на храните, произведени от български суровини по утвърдени стандарти. Оказа се обаче, че експертната група не се е съобразила с това. Реагирахме веднага, заедно с други асоциации и се надяваме този текст, който е предвиден да не се приеме. Ние сме тези, които произвеждаме отговорно и работим по БДС стандартите. Те са единствените, които гарантират качество на състава на храните и произхода им“, коментира Кукушева.

Оказва се, че в хранително-вкусовата промишленост има около 220 стандарта, между тях 13-14 тип ISO и всякакви други, които касаят производствени и технологични, хигиенни процеси. Никой от тях обаче не се отнася до качеството и защитата на суровините в тяхната проследимост назад по веригата. Всяка една държава и в ЕС, и извън него, е приела такива нормативни актове, за да подобри категорично и да поощри потреблението на  храни, преработени, създадени и произведени от национални суровини. „Това е начин да добавим стойност към земеделските култури, да възпитаме вкуса в децата, защото те са нашите бъдещи потребители“. Стандартите по БДС се работят единствено от икономиката на светло, допълва Марияна Кукушева. Фирма, която работи на тъмно и има 3 назначени души по трудов договор, които нямат производство, не може да приеме и да отговаря за такъв стандарт. „Много е важно да поощряваме националната икономика точно през мерки, които са публични, достъпни и валидирани като такива от ЕК“.

Към момента наредбата е на трупчета и се разглежда от Министерството на здравеопазването, допълни председателят на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите Марияна Кукушева.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама