Кой ориз е по-полезен – бял или кафяв

Агрозона
Агрозона
2 Минути

Оризът е част от традициите и трапезата на над половината от световното население. Той е най-значимият източник на хранителна енергия за 17 страни в Азия и Океания, 9 страни в Америка и 8 страни в Африка. На ориза се падат 20% от калориите в света при 19% за пшеницата и 5% за царевицата. Каква е обаче разликата във видовете ориз и защо  все по-често протягаме ръка към кафявия?

Всъщност кафявият ориз е първоначалният облик на белия. След преминаване на различни процеси, премахващи външната обвивка, зрънцата започват да добиват малко по-пазарен вид. Следва и полиране на оризовите зрънца, те трябва да станал лъщящи и бели.  От целия този процес на рафиниране оризът губи антиоксиданти, витамини от група В, минерали, мазнини, фибри и белтъчини. Много от разновидностите на белия ориз се обогатяват допълнително. Кафявият ориз съдържа повече полезни вещества, белият може да се похвали единствено с богато съдържание на желязо и фолиева киселина. Ето и някои от важните вещества в кафявия ориз, превъзхождащи тези в белия:

  • Манганът е минерал, който е от съществено значение за производството на енергия и антиоксидантните функции. Кафявият ориз е отличен източник на това хранително вещество, докато в белия ориз, той е почти неоткриваем.
  • Кафявият ориз има повече влакна от белия. Съдържането на влакно е важно за доброто храносмилане, спомага за намаляване на теглото, контролира нивата на кръвна захар, намалява риска от сърдечни заболявания.
  • Кафявият ориз е добър източник на селен, който играе важна роля в производството на тиреоидни хормони, антиоксидантна защита и имунна функция. Селенът и витамин Е действат добре за предпазване на клетките от рак.
  • За разлика от белия ориз, кафявият обикновено е добър източник на магнезий. Средната порция варен ориз, около 1/2 чаша, може да осигури около 11% от дневното препоръчвано количество магнезий. Приемът на магнезий е важен за кръвосъсирването, клетъчното производство и здравината на костите.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама