Консумацията на ябълки бележи спад от 8%, всеки е изял по 14,7 кг плод

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Производството на ябълки в ЕС ще достигне 11,5 млн. тона през маркетинговата година 2020/21 г, което е под средното ниво за последните 5 години, се отчита в доклад на ЕК за селскостопанските пазари. Очаква се производство в Полша да се възстанови от ниските резултати през последните години, като основните причини за това са увеличението на площите до около 10 хил ха, докато във Франция, Италия и Германия разчистват количествата плодове от предишната кампания. Пазарът на ябълки изглежда добре балансиран, сочат още анализите.

Потреблението на пресни ябълки в ЕС през тази маркетингова година се очаква да спадне до 14,7 кг на глава от населението. Това е с 8% под нивото от 2019/20 г, когато потреблението достигна рекордно високо ниво заради увеличението на домашната консумация на ябълки.

Износът на пресни ябълки се очаква да се увеличи с 8% в сравнение с предишния сезон, когато износът рязко спадна в резултат и на високите вътрешни цени и ограниченията на експортния пазар. Въпреки това обаче експортът бележи спад около 10% на годишна база.

Данните на ЕК сочат, че около 30% от реколтата през тази година – или около 3,4 млн. тона ябълки ще бъдат използвани за преработка. При стабилни нива от запаси се прогнозира износът да намалее с около 7%, докато вносът на ябълки в ЕС остане на същите нива.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама