Консумацията на месо ще нараства, растителните “мръвки” все по-актуални

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Mесните продукти постепенно се заменят с растителни протеини и това до голяма степен създава нови привички на потребление в развитите страни. Поради този факт консумацията на месо по целия свят се очаква да има темп на растеж от 1,4% годишно до 2023 г., според нов доклад на Global Meat & Poultry. Очаква се големите пазари като американските или западноевропейските страни да имат по-нисък темп на растеж от средния, но повишено търсене на месо и птици се очаква в Африка и Близкия изток.

“В много части на света месото е сред най-малко достъпните хранителни варианти. По принцип е по-скъпо от местно достъпните зърнени храни, боб, зеленчуци и плодове. Въпреки това, с увеличаване на средните доходи, все повече хора ядат месо“, казва Дейвид Спринг, директор на екипа, изготвил доклада.

Очаква се консумацията на месо и домашни птици в САЩ да нарасне под 1% годишно до 2023 г. Въпреки това, птиците остават и ще останат най-консумираният вид месо поради ниската си цена. Очаква се застой при потреблението на говеждо, тъй като потребителите в САЩ все повече избират други източници на протеин поради неблагоприятните последици за здравето, свързани с високите нива на консумация на червено месо. Домашните птици също са животинският протеин, който ще има висок темп на растеж на потреблението в Близкия Изток и Африка.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама