Китай увеличава вноса на свинско месо поради АЧС

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
2 Минути

Китай ще продължи да внася свинско месо от САЩ и други страни, тъй като разпространението на АЧС намалява вътрешното производство и прави страната най-големият вносител в света.

“С намаляването на вътрешните доставки на свинско месо, ние увеличаваме вноса на свинско месо, за да балансираме вътрешния пазар, включително от Съединените щати,” коментира заместник-министърът на земеделието и земеделието Ю Кангжен. Това съобщава от агениция Bloomberg , цитирана от agroportal.ua.

Според агенцията не може да се правят значителни покупки на месо от Съединените щати, тъй като там се използват широко фуражи с добавка, забранена в Китай. Това може да е коз за производителите в Европа, които ще могат да компенсират дефицита в Поднебесната империя.

Китайските производители на свинско месо ще се нуждаят от повече от 5 години, за да се възстановят напълно от последиците от африканската чума по свинете (АЧС). Тази оценка беше дадена от анализаторите на Rabobank в прогнозата за юни, пише AgriLend .

Според Rabobank, изключително трудно е да се оцени загубата на Китай от АЧС. Очакваните загуби варират от 20% до 70%. “Според Министерството на земеделието и земеделието на Китай (MARA), броят на свине майки за годината до април е намалял с 22% – това е една от най-оптимистичните оценки, които сме виждали”, казват експертите. Банката отбелязва, че потреблението на свинско месо „намалява в страната поради загрижеността на потребителите и преработвателите за безопасността на храните“.

“Ние сме на мнение, че ще са необходими повече от пет години, за да може ASF да възстанови напълно производството на свинско месо в Китай”, заявиха от банката. Потребителите ще имат достатъчно време да свикнат с по-малко свинско и други протеини в своите ястия, което ще ускори тенденцията да се откаже от консумацията на свинско месо, наблюдавано през последните години.

Въпреки спада в производството и консумацията, от банката са убедени, че свинското месо ще остане основният протеин, консумиран в Китай.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама