Китай ще бъде основният вносител на фуражно зърно и соя в следващото десетилетие

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Според прогнозите на USDA търсенето на китайския пазар на царевица, сорго и ечемик няма да може да бъде задоволено от местното производство

Африка, Близкият изток, Китай, Югоизточна Азия, Западна Азия и Латинска Америка ще движат световната търговия през следващите 10 години поради увеличеното търсене на храна. Това се посочва в доклада на Министерството на земеделието на САЩ (USDA).

Според прогнозите на анализаторите, Китай ще остане водещият световен вносител на соя: той ще представлява 62,4% от световния внос на соя до 2033/34 г. Търсенето от Китай ще допринесе за непрекъснатия растеж на търговията със соя през следващите 10 години, като общият глобален внос на соя ще се увеличи с 44,8 милиона тона (+25,3%) до 221,6 милиона тона.

Годишният внос на фуражно зърно в Китай ще достигне 44,2 милиона тона до 2033/34 г. (+3,4 милиона тона), но ще бъде доста под най-високата стойност за всички времена от 50,5 милиона тона, постигната през стопанската 2020/21 г.

Освен това през 2033/34 г. Китай, най-големият вносител в света, се очаква да закупи 26 милиона тона царевица. Растежът на търсенето на фураж в Китай се очаква да изпревари растежа на местното производство на царевица. За да отговори на търсенето на фуражни култури, китайският внос на сорго и ечемик се очаква да нарасне значително съответно до 9,1 милиона тона и 8,6 милиона тона през стопанската 2033/34 г.

В същото време Китай ще остане водещ вносител на сорго (той ще представлява около 83% от световната търговия с този продукт). Докато вносът на царевица в Китай може да бъде ограничен от квоти, няма квоти за внос на сорго или ечемик.

Освен това Китай ще остане най-големият вносител на ечемик в света (индикаторът ще се увеличи от 8,5 милиона на 8,6 милиона тона от 2024/25 до 2033/34 г.). Това е по-малко от пиковата стойност от 12 милиона тона, постигната през финансовата 2020/21 г. Търсенето на фураж е основният двигател на вноса на ечемик през прогнозния период, но Китай също е голям вносител на пивоварен ечемик, главно за производство на бира. Делът на Китай в световния внос на ечемик, който ще бъде 28,3% през 2024/25 г., се очаква да намалее до 25,9% до 2033/34 г.

В същото време вносът на пшеница в Китай постепенно ще намалее от 10,7 милиона до 9,7 милиона тона до финансовата 2033/34 г., тъй като правителството дава приоритет на производството на хранително зърно и използва големи резерви.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА