Канада изключва млечните продукти от ръководството за здравословно хранене

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
2 Минути

За първи път от 2007 г. Канада актуализира ръководството за здравословно хранене и то вече не включва препоръчителния дневен прием на млечни продукти.
В новия документ има общи препоръки за храненето, например, на канадците беше препоръчано да увеличат консумацията на пресни зеленчуци и плодове до 50% от дневната диета, 25% от приема да е зърнени култури и 25% – протеини. Информацията за дневната норма за консумация на млечни продукти не е включена в документа за първи път от първото му публикуване през 1942 г., пише BBC.
Канадците също така препоръчват да бъдат изключени от детската диета шоколадовото мляко и соковете. Според тях такива храни допринасят за затлъстяване при малчуганите. Местните експерти уточняват, че по-голямата част от захарта, консумирана от децата, идва от напитки. В страната има традиция за обяд в училище да се дава на децата шоколадово мляко.

Публикуваният документ беше посрещнат с радост от вегетарианското лоби. „Мисля, че се движим към хранене с растителни продукти. Това със сигурност накърнява нечии чувства, но такава е посоката, в която трябва да продължим да се развиваме“, казва д-р Дейвид Дженкинс, професор в Университета на Торонто.
От млечната промишленост се отнесоха с опасения към това изявление. Асоциацията на млекопроизводителите в страната излезе с официално съобщение. В него се посочва, че ръководството за хранене застрашава съществуването на цяла индустрия. Това е особено опасно по време на трудни преговори между правителствата на Канада, Мексико и САЩ.
„Няма научни доказателства, сочещи необходимостта да се намали ролята на млякото в здравословния хранителен режим“, заявяват канадски фермери.

Потреблението на мляко в Канада намалява от 2009 г. насам, сочи официална статистика на Канада, а популярността на растителните алтернативи на продукта постоянно нараства.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама