Как да познаем узрялата диня в купчината

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
1 Минути

Със сигурност динята е готова, ако мустачетата и прицветникът в съседство до дръжката на плода са засъхнали. Власинките, които са по дръжката също трябва да са сухи. Те са къси или опаднали, докато при още неузрелите са прави, дълги и сравнително по-дебели. Когато берете дините гледайте и дали плодът е достигнал характерната за сорта големина. Важно е и кората откъм слънчевата страна да е избледняла и да е придобила матова лъскавина. Друг признак е, ако при  почукване се чува глух звук.

Но ако преди да влезнете в бостана е валяло или сте поливали, узрелите дини издават звънтящ звук, приличен на зелените и трудно ще ги различите само с почукване. Тогава наблюдавайте кората, мустачетата, прилистниците и власинките на дръжката. С тези признаци вече няма да сгрешите. Презрелите плодове издават съвсем тъп звук. Неузрелите са средно тежки, зелените – тежки, а презрелите – леки. При натискане между двете ръце узрелите дини издават хрущящ звук. Този начин на проверка обаче не е подходящ, защото се набива месестата част на плода.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама