Аронията е ягодоплодна култура за полупланинските и планински райони на страната. Има многобройни издънки, които достигат височина 2,5-3 м. Цъфти в началото на май с малки, бели цветчета в сбити щитовидни съцветия. Не се повреждат от късните пролетни слани. От средата до края на август плодовете зреят дружно и се прибират с дръжката. При благоприятни условия на отглеждане аронията плододава редовно и обилно. От един храст се набират до 4-8 кг. Най-едри се получават от 3-6 годишните клони, а върху застарелите по-дребни.
Обича наторени почви
Основната част от корените се разполагат плитко в почвата до 35-40 см и не понася горещина и засушавания. Може да се отглежда на едно и също място 20-25 години. Най-подходящи са почви със среден механичен състав почви, наторени с органични и минерални торове, със слабо кисела или с неутрална реакция. Не се отглеждат на песъчливи, каменисти, тежки, заблатени и засолени почви.
Аронията е влаголюбива култура. Студоустойчива е и понася зимни студове до минус 30 градуса. Растението може да се развива и плододава и при 1000-1200 м надморско равнище. Светлолюбива култура, не понася засенчване.
Садете пред есента
Аронията се засажда през втората половина на октомври до средата на ноември, но може и в края на зимата или рано напролет, преди вегетация. Изкопават се дупки на 2-2,5 м една от друга с размери 40 х 40 см. Във всяка се поставят 5-6 кг прегорял оборски тор, 100-150 г суперфосфат и 25-30 г калиев сулфат и се размесват с почва. Избират се подходящи, добре развити едногодишни или двегодишни издънки с дължина 40-50 см и основен корен 25 см. За да се избегне прекомерното сгъстяване, аронията се засажда плитко, така че кореновата шийка да бъде до почвената повърхност. След засаждането около растението се притъпква и полива с вода.
Аронията се напоява през периода на наедряването и узряването на плодовете. При недостатъчно валежи в края на май и началото на юни се извършват 1-2 поливки. През юли и август за поддържане на необходимата почвена влажност се полива 3-4 пъти месечно с по 9-10 л вода на растение.
Резитбата гарантира качествен добив
Резитбата през първите три-четири години е за формиране на храста. Всяка година се оставят по 5-7 едногодишни и равномерно разположени в него издънки. През периода на плододаване се изрязват най-слабите, застарелите и счупените стъбла до основа, за да не сгъстяват храста. Оставят се предимно 4-6 годишните издънки, тъй като на тях се формира 70 % от добива. При правилно проведената резитба храстът трябва да има 30-35 основни стъбла от различна възраст.