В двора си имате лозя, която освен за красота и сянка, ви се иска да използвате и по предназначение. На вилата, на село или вкъщи, винаги има начин да употребите вкусния плод, без да го преяждате в сурово състояние. Разбира се, няколко чепки десертно грозде не са лош вариант за следобедна закуска, но какво да го правите, ако разполагате с по-големи количества и не искате да го оставяте да изсъхне? Ето няколко лесни и бързи решения по въпроса.
- Сок от грозде
Купувате често сок от магазина, но не винаги ви харесва съставът, които виждате на етикета? Имате възможност сами да си направите домашен сок от грозде само в няколко лесни стъпки. За целта са ви необходими 20-30 чепки от плода, 1-2 пак лимонтузу, захар по желание соковарка и няколко празни, стъклени бутилки. Поставят се чепките грозде в соковарката, заливат се със захар /количеството е по ваше желание, може да направите по-сладък сок с повече захар, който в последствие да разреждате с повече вода при консумация/ и 1 пак. лимонтузу. При завиране на водата от соковарката, сокът започва да изтича и от вас се изисква единствено да го налеете в бутилки. Хубавото на тази рецепта е, че заради това, че течността е гореща в момента на наливане и затваряне на бутилките, няма нужда след това да кипвате сока допълнително.
- Сладко от грозде
За целта ще ви бъдат необходими 1 кг грозде, 1 л вода, 1 кг захар и 5мл винена киселина. Гроздето се измива и оронва. Избират се едри зърна, които се изчистват от семената с помощта на игла. Приготвя се гъст сироп от захар и вода, в който се прибавя гроздето. Сместа се вари до сваряването на плода и сгъстяване на сиропа. Тогава се добавя и разтворената във вряла вода винена киселина и се вари за още няколко минути. По желание се добавя индрише или няколко зрънца карамфил. Полученото сладко се оставя да се охлади за 5-6 часа и след това се пълни в буркани. За да сте сигурни, че сладкото няма да се развали, може да кипнете бурканчетата, за няколко минути, в гореща вода.
- Компот от грозде
Това е може би една от най-лесните рецепти. За нея са ви необходими грозде, захар, вода. Напълва се половин буркан с гроздови зърна, добавят се 3-4 супени лъжици захар и по желание лист индрише. Заливате с вода и затваряте плътно капачките. Бурканите се варят за 5 минути, за да се стерилизират добре.
- Вино
Ще се окаже , че не е чак толкова трудно човек да се сдобие с хубаво, домашно приготвено вино. Поставяте намачканите чепки в съд, с големина по ваше желание и в зависимост от количеството, което сте решили да използвате, но задължително с канелка. Измерва се захарността на гроздето и по нея се определя количеството захар, което да добавите. След като захарта е прибавена, плодът се оставя да ферментира. И воала, след известно време от канелката на съда може спокойно да налеете чаша червено вино за студените зимни вечери.