„Кайсерован врат Тракия“ вече е в регистъра на ЕС за храни с традиционно специфичен характер

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Европейската комисия регистрира наименованието „Кайсерован врат Тракия“ (Kayserovan vrat Trakiya) като храна с традиционно специфичен характер. Това става ясно от специален регламент, публикуван от Комисията и наличен на сайта на Министерство на земеделето и храните.

Наименованието се придружава от обозначението „приготвен в съответствие с традициите на България“. Възражение срещу регистрацията на месния деликатес е подадено от Гърция. В него се казва, че част от Тракийския регион е разположена в южната ни съседка, затова наименованието “Кайсерован врат Тракия” ще накърни правото на гръцките производители да използват географското наименование “Тракия”. Постигнат е компромис към името на продукта да се добавя и надпис “приготвен в съответствие с традициите на България”. Турция също е подала възражение.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама