Кафето ободрява не само хората, но и растенията! Ако се заклет фен на ободряващата напитка, не бързайте да изхвърляте утайката. Накарайте я да работи за вашата реколта с помощта на нашите съвети.
Естествено, ефективността на кафето не може да бъде сравнена с някой изкуствен тор, а още по-малко да замени комплексното подхранване. Но трябва да се признае, че внасянето на използвано кафе около растенията има благоприятен ефект върху тях.
Разградимият органичен материал увеличава биологичната активност на почвата. Първо, насища я с азот. На второ място, тя привлича земни червеи, които разрохкват почвата. Трето, кафето, използвано като тор, позволява на растенията по-лесно да усвояват от почвата мед, магнезий, калий и фосфор.
Смята се, че кафето значително увеличава киселинността на почвата, поради което с него може да се подхранват само растения, които изискват по-ниско ниво на рН – иглолистни дървета, рододендрони и др. Това обаче не е напълно вярно. Кафето е наистина “кисело”, но само в свеж вид. Утайката от кафе има неутрална реакция – около рН 6.5-6.8 (при идеален киселинен баланс рН 7).
- Компост от използвано кафе
Компостирането на използваното кафе е изключително лесна работа – достатъчно е да събирате утайката на едно място. Там може да оставяте и хартиените филтри за кафе, те също ще бъдат полезни за растенията след като се разградят. Единственият важен нюанс, който трябва да се има предвид при компостирането, е компетентният избор на компонентите на компоста. Освен кафето и другите хранителни отпадъци, в компостната купчина трябва да се добавят повече “твърди” компоненти като слама, остатъци от дървесина, тор, окосена трева и др. Кафеените остатъци не трябва да са повече от 15-20% от целия компост, в противен случай няма да имате полза.
Много градинари използват кафето като екологично чист мулч. То е безопасно за растенията, освобождава хранителни вещества в почвата, обогатява я с азот, привлича земни червеи, изглежда естествен и приятен за очите.
Основният недостатък на такъв мулч обаче е, че той може да започне да плесенясва. За да предотвратите това е препоръчително да го изплакнете с чиста вода и да го изсушите, преди да го разнесете върху повърхността на почвата.
4.Подобрител за почвата
Ако качеството на почвата в района е лошо (това е твърде светло, или, обратно, не е достатъчно въздух и пропускливост на влага), неговата структура трябва да се подобри. Добрата почва “диша”, лесно предава въздух и влага. За да постигнете този ефект, можете да добавите кафето към горния слой на почвата.
5. Отглеждане на листни зеленчуци в кафе
Като интересен експеримент, можете да се опитате да отгледате салатки в контейнер, напълнен с утайка от кафе. Проектът Urb бе предложен от индустриалния дизайнер от Лондон Блейк Паркинсън. Важно е обаче периодично растенията да се подхранват с комплексни торове, за да се предотврати дефицитът на хранителни вещества.
Съществува мнение, че кафето, разпръснато около растенията, служи като надеждна бариера срещу охлюви и плужеци, които са истински бич за някои култури. Според някои градинари, кафето може не само да изплаши, но и да унищожи ларвите на насекомите вредители, включително комари и дървеници. Разбира се, в борбата срещу опасните насекоми човек не трябва да разчита единствено на кафето.
- Бариера срещу котките
Ако сте възмутени от факта, че котките използват вашите лехи като тоалетна, щедро наторете градина с утайка от кафе. Силната миризма на кафе ще премахне желанието на писаната да ползва тази част от градината.