Къде се произвежда шоколадът, който консумираме?

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

 

4 милиона тона шоколад са произведени в ЕС през 2017 г. на обща стойност 18,3 млрд. евро. 8 държави-членки са произвели 90% от шоколада в ЕС през същата година.

Германия е най-големият производител с 1.3 милиона тона от вкусното лечение, което представлява 32% от общото производство в ЕС. Италия е произвела 7% или 700 000 тона от общото количество за ЕС, докато Франция и Холандия са произвели 9% или 400 000 тона шоколад.

Във Великобритания са произведени 300 000 тона продукт, което представлява 7% дял от общото производство. Белгия, известна с висококачествения си шоколад, е успяла да организира производството на 300 000 тона или дял от 4% в ЕС, по което се изравнява с Полша. Със 100 000 тона Испания произвежда 4% от общото количество на продукта на ЕС.

През 2017 г. около 5,2 млн. тона какаови зърна са произведени в света. Най-голяма част 38% от производството се осъществява в Кот д’Ивоар. Останалите големи производители са Гана, Индонезия, Нигерия, Камерун, Бразилия и Еквадор, пише schweizerbauer.ch.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама