Качеството на ожънатото в страната пшеница през 2019 г. е много добро в сравнение с 2018 г. Има достатъчно за производство на хубав хляб. 47,8% от прибраната пшеница към момента се отнася към групи 1, 2 и 2Б. Това каза Красимир Аврамов, член на Консултативния съвет по зърното по време на заседание в Министерство на земеделието, храните и горите.
От взетите близо 430 проби от партиди от близо 800 000 тона в Централната лаборатория за окачествяване на зърното показанията са, че близо половината количество, или общо 47.8 % от добитото зърно е с високи хлебопекарни качества, при 15,75 % за реколта 2018 г. 41,70% от зърното е Втора Б група, като за сравнение – през миналата година този процент е бил едва 16,10 %. В трета група, която се ползва предимно за фуражни цели, сега попадат 52,20% при 78,6% за миналата година.
Добре е договорите за износ на пшеница, които ще сключват производителите, да бъдат не за фуражна пшеница, а за пшеница с добри хлебопекарни качества, посочи Красимир Аврамов.