Изяли сме двойно повече вносни ябълки

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Внасяме повече плодове, износът ни намалява

За първите пет месеца на 2019 г. са внесени с 2,5% по-малко пресни зеленчуци, докато плодовете от чужди страни се увеличават на родния пазар с над 11% до 136 456 тона, съобщават от Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Понижението на общия внос на пресни зеленчуци се дължи предимно на намалените доставки на домати – с 8,3 хил. тона (17,6%), пиперки – с 2,8 хил. тона (23%) и краставици и корнишони – с 2 хил. тона (12,8%), обясняват експертите. По-малки количества се отчитат и при вноса на зеле, гъби, марули, моркови, тикви, патладжани и чесън – с между 5,3% – 75,2%,, като най-значително е при чесъна. Същевременно, внесените картофи и лук са съответно с 23% и 49% повече.

Около 61% от вноса на пресни плодове през първите пет месеца на 2019 г. се формират от цитрусови плодове и банани – общо 82,8 хил. тона, което е с 1,4 хил. тона или 1,7% повече на годишна база, поради ръст при бананите. Сравнително голям дял заемат и доставките на ябълки, при които се отчита двукратен годишен ръст, до 35,6 хил. тона. Сред останалите плодове, внасяни в по-големи количества по това време на годината, повишение се наблюдава при импорта на киви (с 11,8%) и ягоди (с 35,2%), а намаление – при този на черупкови плодове (с 8,3%), грозде (с 20,7%), круши (с 36,4%), кайсии (с 37,6%), пъпеши (с 45,2%), праскови (с 59,1%), череши (с 59,3%) и дини (с 60%).

През първите пет месеца на 2019 г. от страната са изнесени 19,5 хил. тона пресни зеленчуци и 18 хил. тона пресни плодове, което е съответно с 24,6% и 23,9% по-малко спрямо същия период на 2018 г. Намалението на общия експорт на пресни зеленчуци е до голяма степен вследствие на спад на реализираните извън страната бобови зеленчуци – с 4,7 хил. тона (59,9%) и сладка царевица – с 2,3 хил. тона (98,1%). Свиване се отчита и при експорта на тикви, домати, патладжани и гъби – в рамките на 18% – 28,7%. От друга страна, износът на картофи, краставици и зеле нараства в рамките на 27,7% – 38%, а този на лук – над седем пъти.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама