Изнасяме повече ягоди и грозде, слагаме на трапезата си родно зеле

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

За първите пет месеца на 2020 г са изнесени 19 450 тона плодове, което е с над 8% ръст спрямо същия период на 2019 г., отчитат от земеделското министерство. Отчитаният износ на пресни плодове по това време на годината представлява основно реекспорт на продукти, които не са произведени в България. Само цитрусовите плодове формират над 82% от целия износ за петте месеца на 2020 г., като количеството се повишава с 8,4% на годишна база. Износът на ябълки е с 19,1% по-малко в сравнение с петте месеца на 2019 г., докато при ягодите и гроздето е налице ръст от респективно 16,5% и три пъти.

През периода януари – май 2020 г износът на пресни зеленчуци намалява с 4,8% на годишна база, до 18,1 хил. тона, докато този на пресни плодове се увеличава с 8,3%, до 19,5 хил. тона. Понижението на общия износ на пресни зеленчуци се дължи главно на спад на реализираните извън страната бобови зеленчуци – основно на грах, с 3,1 хил. тона или 97%. Намаление се наблюдава и при експорта на лук и картофи, съответно с 36,2% и 41,6%. Същевременно, износените количества домати, краставици, пиперки, тикви, зеле и моркови са с между 10,9% и 35,5% повече.

При вноса на пресни зеленчуци най-значително в количествено изражение нарастват доставките на домати – с 2,6 хил. тона (6,7%), пиперки – с близо 1,8 хил. тона (19,1%) и краставици и корнишони – с 1,6 хил. тона (11,5%). Повишение се отчита и при импорта на моркови, тикви, патладжани и чесън – в границите от 3,5% до 73,8%. От друга страна, вносът на лук и шалот намалява с 22,4%, а този на картофи и зеле – съответно с 1,5% и 9,7%.

Около 70% от общия внос на пресни плодове за първите пет месеца на 2020 г. се формира от цитрусови плодове и банани – общо 91,2 хил. тона, което е с 10,1% повече на годишна база. Вносът на ябълки се свива с близо една трета в сравнение с аналогичния период на 2019 г., възлизайки на 24,3 хил. тона. Сред останалите плодове доставките на грозде, черупкови плодове, дюли, сливи, пъпеши и дини нарастват в диапазона от 24,6% до 99,6%, а тези на кайсии, малини, вишни, праскови и череши намаляват с между 7,4% и 77,6%.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА