Изкупните цени на зърното с лек ръст на седмична база

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Годишното сравнение обаче показва, че стойността на зърното пада

Средно за страната, към 1 март 2023 г. се наблюдава известно поскъпване на слънчогледа, царевицата и пшеницата (хлебна и фуражна), в рамките на 0,2% – 2,6% на седмична база, показват изчисленията на Министерство на земеделието. Без промяна остава изкупната цена на ечемика, наблюдават експертите.

На седмична база цената на хлебната пшеница от 517 лв е станала 526 лв средно за тон, докато фуражната е станала от 492 лв на 505 лв за тон. При царевицата поскъпването е с 3 лв за тон до 511 лв, а при слънчогледа – с 2 лв – до 948 лв за тон.

Независимо от лекото повишение през изминалата седмица, изкупните цени на хлебната и фуражната пшеница са съответно с 1,9% и 3,1% под нивата отпреди една година, а при слънчогледа годишното понижение достига 18%. Същевременно, ечемикът и царевицата са поскъпнали респективно с 25,5% и 5,4%, отбелязват още от земеделското министерство.

Така например, хлебната пшеница през 2022 г по същото време е била изкупувана за около 536 лв за тон, което е с 10 лв повече спрямо сегашния момент, фуражната е струвала тогава 521 лв за тон, тоест с 16 лв повече, а слънчогледа 1156 лв за тон, което е над 100 лв разлика.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама