Заради сушата: Животновъдите започнаха да използват фуража, приготвен за зимата

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Изкупните цени на млякото в България през последните три месеца са с по-слабо намаление в сравнение със страните от Прибалтика, където цените са под 55 лв./100 кг. това се казва в доклад на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) към Институт по аграрна икономика.

Предвижданията на CAPA са изкупните цени на кравето мляко да останат на равнищата около 0,61 лв. /кг в следващите месеци, поради намаление на произвежданото мляко.

Фермери в Източна България са започнали да използват приготвен за зимата фураж, за да изхранват кравите си, поради продължаващ то засушаване и липса на паша. Това увеличава себестойността на продукцията и поставя фермите в ситуация да са принудени да купуват през зимата фураж на по-високи цени, което се очаква да доведе до допълнително намаляване на поголовието, в по-голяма степен при направлението за месо.

За периода януари-юли 2020 изкупеното краве мляко в ЕС с увеличава с 2%, сравнено със същия период на предходната година. Това увеличава предлагането в условията на слабо понижение в търсенето, което задържа възможностите за повишение на цените.

Цената на Спот пазара Лоди в Италия е 0,35 евро/л мляко, слабо повишение  спрямо предходния месец и под стойността за последните три години, като цените в следващите месеци, е много по-вероятно да се понижат, отколкото да се повишат.

Увеличението на изкупено то мляко води до ръст при производството на всички млечни продукти през първите седем месеца, като най- висок е той при пълномасленото сухо мляко (+4,7%), млякото за пиене (+3,7%), сирената (+2,0%) и сухо то обезмаслено мляко (+1,9%) и маслото (1,6%).

Цените на млечните продукти в Съюза през септември отбелязват повишение – за маслото (+2,9%), сухо то обезмаслено мляко (+1%), сирене Чедър (+0,7%), намаление се наблюдава при пълномасленото сухо мляко (-0,6%).

Продължаващото поскъпване на еврото спрямо щатския долар, се очаква да има негативно влияние вър ху екс орта на млечни проду кти от ЕС, поради силната конкуренция на международните пазари.

За първите седем месеца вносът в Китай отбелязва най-голям ръст при маслото и млечните мазнини (40%) и суроватката (32%).

Предприети са стъпки за разширяване дефиницията на млечен имитиращ продукт, посредством определяне на съдържанието на сухо вещество и мазнини в саламурените сирена, което ще помогне за стимулиране използването на сурово мляко при преработката.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама