Италианците се ориентират към екзотични сортове гъби

Кирил Александров
Кирил Александров
3 Минути

Производителите в италианската провинция Сардиния имат планове за разширяване на производството на гъби шийтаке. Това е отговор на потребителския интерес, който се насочва все повече към екзотичните сортове гъби. Засега най-големи площи заети с културата има от сортовете шампиньон и кардончело. Потребителските им цени са съответно 1.80 и 2 евро за килограм. Популярни са също гъбите кладница, които струват между 2.50 и 3 евро за килограм. Манатарката достига 25.50 евро за килограм.

Консумацията бележи спад през пролетта и отново ръст през есента. За да бъде стимулирано потреблението, е необходимо да се правят промоционални кампании, отбелязват производители цитирани от freshplaza.com. Пазарът като цяло е стабилен по отношение както на предлагането, така и на търсенето.

Шийтаке – съюзник срещу рака

shii
Пазарната цена на шийтаке е висока, но според учените има здравословно действие

Освен, че е благоуханна, гъбата шийтаке съдържа голямо количество протеини, аминокиселини и витамин D. Тези свойства й носят славата на заместител на месото, наравно със соята и нейните производни като тофу. Цената на гъбата на българския пазар достига 63 лв./кг.

Шийтаке има доказани антиканцерогенни и имуноукрепващи свойства. Учени от Япония са установили, че гъбата не унищожава раковите клетки сама, а само възвръща към живот армията от клетки, защитаващи организма. Приемането на екстракт от шийтаке веднъж годишно за 1 до 3 поредни месеца поддържа изработването на перфорин в организма на необходимото ниво и не дава възможност раковите клетки да се увеличат.

Дървесните дънери, върху които се отглежда гъбата, могат да достигнат наистина високи цени, в зависимост от това какво дърво са, колко влага съдържат, какъв аромат придават на гъбите и други фактори.

Подобно на манатарките, ароматът и вкусът на шийтаке стават още по-наситени, когато гъбата е сушена. Поради това много хора предпочитат да я купуват в този вид. Тогава преди употреба се измиват със студена вода и се накисват в топла, докато възстановят формата и обема си. Китайските готвачи обикновено запазват водата, в която са били накиснати гъбите и я използват за приготвяне на сосове, маринати и др.

Глобалният пазар на гъби е един от най-бързо разрастващите се. По прогнози на експерти той ще има 10% ръст през идните години до 2021 г., когато се оценява на $60 млрд. Търсенето се увеличава с бързи темпове в Северна Америка и Южна Африка, както и в Африка и Близкия Изток. Европа е най-големият пазар за култивирани гъби с дял от 35% на световна база.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама