Българската сортова листа се обогатява с четири нови сорта грозде – “Миро”, „Найден“, „Вит“ и Мискет Отонел (клон ILV 7-46). Създадени са в опитните лозови масиви на Института по лозарство и винарство в Плевен, съобщи директорът на научното звено към Селскостопанска академия доц. Иван Пачев за Nbox. Новите разработки на учените са подадени за изпитване и сертифициране в Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС).
Трите сорта – „Миро“, „Найден“ и „Вит“ са с десертни, като първите два имат двойно приложение. Гроздето от тях може да се използва както за прясна консумация, така и за производство на вино. „Мискет Отонел“-ът е винен подсорт. Новите селекции са устойчиви на екстремни студове, и проявяват много добра възстановителна способност, каза доц. Пачев.
„Миро“
е кръстоска между „Плевенски фаворит“ и „Надежда“. Гроздът му е много голям (23,0/16,5 cm), а чепката стига близо до 900 грама. Зърното му е много едро (32,07/23,15 mm) овално. Кожицата е зелено-жълто оцветена, тънка и крехка, покрита с восъчен налеп. Вкусът е хармоничен и неутрален. „Миро“ е ранозреещ бял десертен сорт. Гроздето му узрява в края на месец август. Подходящо е за консумация в свежо състояние и съхранение. Има добра транспортостабилност. След съхранение запазва външния си вид и вкусовите качества.
„Найден“
е създаден от кръстосването на сортовете „Дунав“ и „Русалка 3“. Гроздът е голям (19,2/17,2 cm), а чепката надхвърля 800 g. Зърното е едро до много едро(38,69/18,10 mm), а кожицата му е тъмновиолетова, тънка и крехка. „Найден“ е средно зреещ червен десертен сорт. Гроздето му е подходящо за консумация в свежо състояние. Издържа на транспортиране и има много добра съхраняемост.
„Вит“
е получен по пътя на кръстосването на сортовете „Дунав“ и „Кондарев“. Гроздът му е голям (26,7/16,5 cm), а средната маса на грозда е около 800 g. Кожицата му е тъмносиня, тънка, крехка и покрита с восъчен налеп. Консистенцията е месесто-сочна, а вкусът е хармоничен и неутрален. Десертния безсеменен сорт е ранозреещ – прибира се към края на август.
„Мискет Отонел“
Формира средногоям грозд (13,4/8,1 cm), а чепката му тежи около 156,1 g. Той се отличава със средно едро зърно (14,81/14,66 mm). Гроздето от него се използва за производството на сухи вина с нежен, приятен мискетов аромат и умерена свежест. От него стават и чудесни ликьорни вина и мискетови ракии.
Единственият у нас Институт по лозарство и винарство се намира в Плевен. Той е на повече от 110 години и в него се съхранява най-богатият на Балканите генофонд с близо 2000 сорта български лози, каза още доц. Пачев. Ученият допълни, че създаването на сортове и производството на лозов посадъчен материал от тях е основна дейност на института. През последните 25 години селекционерите в Плевен са създали 21 нови сорта лози.