Индексът на цените на хранителните стоки не спира да намалява

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Цените на хранителните стоки в световен мащаб се понижиха за трети пореден месец през април. Причината е, че икономическите и логистичните въздействия на пандемията COVID-19 доведоха до значително свиване на търсенето на много стоки, предвиждат от ФАО.

Индексът на цените на храните на организацията, който проследява международните цени на най-често търгуваните хранителни стоки, е средно 165,5 пункта през април, с около 3,4 процента по-нисък от предходния месец и с 3 процента по-нисък от април 2019 г.

Индексът на захарта достигна 13-годишен минимум, спадайки с 14,6% спрямо март, когато бе отчетен още по-голям месечен спад. Свиването на международните цени на суровия петрол намали търсенето на захарна тръстика за производство на етанол, отклонявайки продукцията за производство на захар и следователно разширявайки възможностите за износ.

При растителните масла има понижение с 5,2 процента през април, породено от падащите стойности на палмово, соево и рапично масло. Намаленото търсене на биогорива играеше роля, както и намаляващото търсене от хранителния сектор, заедно с по-високата от очакваната по-рано продукция на палмово масло в Малайзия.

При млечните продукти за април индексът върви надолу с 3,6 процента. Цените на маслото и млякото на прах отчетоха двуцифрени спадове на фона на увеличените експортни възможности, нарастващите запаси, слабото търсене на внос и намалените продажби на ресторантите в северното полукълбо.

При месото също има спад – 2,7%. Частичното възстановяване на търсенето на внос от Китай не беше достатъчно, за да се балансира спадът на импорта на други места, докато големите страни производителки претърпяха логистични затруднения и рязко спадане на търсенето от страна на сектора на хранителните услуги поради мерките за оставане вкъщи вследствие на коронавируса.

„Пандемията влияе както на търсенето, така и на предлагането на месо, тъй като затварянето на ресторанти и намалените доходи на домакинствата водят до по-ниско потребление и недостиг на работна ръка в преработкатата.”, казва старшият икономист на ФАО Упали Арачиладж.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама