И хранително-вкусовата промишленост призова ЕК да оцени въздействието на стратегиите за храните и биоразнообразието

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

След като фермерската организация Копа-Коджека вече призова Европейската комисия да направи оценка на въздействието на стратегиите “От фермата до трапезата” и за биоразнообразието, това направиха и тринадесет организации  от сектора на хранително- вкусовата промишленост в ЕС. Бизнесът призова Комисията да извърши пълна оценка на въздействието на целите на стратегията “Oт фермата до трапезата“ за използването на селскостопански химикали, преди вземане на политически или обвързващи регулаторни решения.

В отворено писмо коалицията заявява, че подкрепя амбицията на Комисията, залегнала в стратегиите “Oт фермата до трапезата“ и за Биоразнообразието, но настоява за цялостна оценка на целите за селското стопанство. Това е от решаващо значение за определяне на областите, за които  са необходими спешни действия, съпътстващи мерки или подкрепа. Коалицията също така подчертава, че целите, освен последователни в целия Европейски съюз,  трябва да бъдат полезни, измерими, реалистични, постижими, научно обосновани, технически осъществими и икономически устойчиви.

13-те организации подчертават важността на вече постигнатия напредък за рязко намаляване на употребата на пестициди през последните 50 години и на средния процент на използване на активните съставки на хектар с 97%. Коалиацията заявява, че да се запази този напредък и да се постигнат целите на стратегията “Oт фермата до трапезата“, производителите трябва да разполагат с инструменти за осигуряване на продоволствена сигурност и устойчиво производство, като технологии за биоконтрол, реколто-ротационни системи, методи за цифровизация, нови геномни техники и еластични сортове на европейски култури и растения.

Отговорите на предизвикателствата, които предстоят, изискват значителни инвестиции в научни изследвания, иновации и в разработването на нови инструменти в цялата агро-хранителна верига, посочват организациите.

Източник: Министерство на земеделието, храните и горите

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама