Хонконг прави първата в света изкуствена „риба”

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

В световните новини за агробизнеса Хонконг продължава да излиза на потребителския пазар с продукти от вида на изкуственото „месо”. Там вече са създали „рибно филе” в лабораторни условия, съобщава Reuters. Това е първата в света лабораторна „риба”. Създатели на продукта е стартъпът Avant Meats, които решават да се фокусират върху рибните бургери.

„Рибата” на компанията се появява на пазара в Хонконг скоро след като в Сингапур през декември 2020 г за пръв път бе одобрена продажбата на „месо”, отгледано в лаборатория.

За създаването на лабораторната риба са взети клетки от морски лаврак. Те се поставят в биореактор и се „хранят” с глюкоза, минерали, аминокиселини, витамини, протеини. Това напомня производството на бира или кисело мляко. Клетките растат в мускулна маса без глава и вътрешни органи. По тази технология могат да се създават и животински протеини, каквото правят и в Сингапур.

Продуктът обаче не се е получила веднага. Първоначално структурата на „рибата” е била твърда, но след това производителите постигат консистенцията, която напомна истинска риба. На този етап „филето” вече има и аромат, и вкус на реална риба.

Отглеждането на „рибата” в лаборатория заема само малка част от времето, нужно за обичайното производство на риба, потвърждават от компанията. На фермите за риба, в зависимост от вида, периодът на отглеждане на рибата може да достигне до две години, а в естествена среда – още по-дълго. Само за два месеца компанията е отгледала 10 пълноценни „филета”.

Продуктите отразяват желанието на потребителите да ядат месо и риба, която не вреди на климата, казват от Avant Meats. Дори глобалните компании започват да се интересуват от производството на продукти, които не нанасят вреда на околната среда.

Според оценки в Азия заради икономическия растеж и увеличението на доходите на хората интересът към традиционното месо и морските продукти се очаква да се увеличи с 80% до 2050 година. Това неизбежно ще създаде дефицит за месо и затова все повече се търсят начини за създаване на продукт в лаборатория.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама