Губим над 10 хил. ха гора

Кирил Александров
Кирил Александров
2 Минути

Повече от 10 000 хектара изкуствено създадени гори предимно от бял бор изсъхват. От средата на 2016 г. изсъхналата иглолистна гора се увеличава като процент в цялата страна, отбелязват от ИАГ на база констатациите от приключилите в цялата страна съвещания по стопанисване на горите. Общият ни горски фонд е 4.2 милиона хектара.

Основна причина за изсъхването е физиологичното отслабване на дървостоите, дължащо се на залесяване на някои видове на по-ниска надморска височина от естествените им райони на разпространение. Пример за такъв вид е именно белият бор. Негативен ефект имат още голямата гъстота на дърветата, както и зачестилите  ветровали,  снеголоми и други. Значим фактор са и промените в климата.

По време на съвещанията са обсъждани спешни съвместни действия, които могат да бъдат предприети от всички заинтересовани страни –  собственици на гори и държавни институции. Очертани са практически и административни мерки в краткосрочен и дългосрочен план за ограничаване на съхненето.

Краткосрочните мерки предвиждат незабавно изсичане и изнасяне на заразената и повредената изсъхнала дървесина от местата, където се настаняват вторични вредители – насекоми, болести и приоритетно усвояване на увредената дървесина, посочват от ИАГ. Направени са предписания към всички собственици за своевременно усвояване на увредената дървесна маса, без да бъдат засегнати  и изсечени здрави гори. Предвидени са и нормативни промени, за да бъде намалена административната тежест по  процедурата по усвояване на увредената дървесина. В момента от засегнатите площи усвоената дървесина в държавните горски територии е около 70%, посочват от Агенцията по горите, а в горите частна или кооперативна собственост, усвояването е около 50%.

Дългосрочните мерки от своя страна предвиждат постепенна подмяна на иглолистните насаждения с местни широколистни видове, където е възможно.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements