Групи за „бързо реагиране“ ще се грижат за опазването на кафявата мечка у нас

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Мерки за опазването на защитения вид кафява мечка набелязаха на тематична среща в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) представители на институции, неправителствени организации (НПО) и експерти от научните среди, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

Важна мярка за опазването на кафявата мечка е създаването на групи за „бързо реагиране“ към РИОСВ и националните паркове, които да откликват при необходимост. Добър пример за такава група вече има към РИОСВ – Смолян, на чиято територия е най-голямата популация на кафява мечка и съответно има най-много сигнали за щети.

Арганизирането на такива групи за „бързо реагиране“ е заложено в проекта на Плана за действие за кафявата мечка. Като проблем е отбелязано подхранването на ловни видове, което трябва да е ограничено – само в зимния период. „Необходимо е да работим с местните хора за по-добра информираност и провеждане на образователни кампании“, подчерта Емилия Тончева.

мечкаАктуален план за действие за кафявата мечка в България

„Приемането на актуален План за действие за кафявата мечка в България и възстановяването на работата на Националната комисия за кафявата мечка са сред основните задачи за опазването на този защитен вид“, каза зам.-министър Емилия Тончева.

Проект за актуализацията на Плана за действие за кафявата мечка в България, финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г., изпълнява фондация „Четири лапи“. „Ще приключим работата в края на годината и ще направим обществено обсъждане“, съобщи Мирослав Иванов, представител на организацията. Фондация „Четири лапи“ се отзова в помощ на РИОСВ – Смолян при последните сигнали за спасяването и настаняването на трите мечета, открити до село Смилян и Чепеларе този месец. В момента те са настанени в Парка за танцуващи мечки в Белица и са в добро здравословно състояние.

Установяване на причините за бракониерствотодива свиня, ИАГ, Agrozona.bg

Необходимо е да се установят причините за бракониерството и свързаните със защитения вид проблеми, заяви директорът на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) Александър Дунчев.

В срещата участваха още зам.-министър Петър Димитров, представители на РИОСВ – Смолян, Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българска академия на науките (ИБЕИ БАН), Националния природонаучен музей, Биологическия Факултет на СУ „Климент Охридски“, ловни организации в страната и други.

Проведена и среща с представители на фондация „Четири лапи“, на която беше обсъдена ролята на зоологическите градини в опазването на биоразнообразието и генетичния фонд на видовете.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА