Гладни мечки влизат в селата, в планината няма място и храна за всички

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
6 Минути

50 нападения от мечки са регистрирани в Смолянско за пет месеца

Клипове и снимки на мечки с малки мечета в опасна близост до къщите и пътищата напълниха социалните мрежи. Наскоро бяха пуснати снимки от работници, които демонтират лифт в Пампорово. Семейство пък засне от колата си две мечета на около 2 г., които се шляят на пътя между с. Зорница и Чепеларе. Само преди дни бе хваната мечката, показана на клип как необезпокоявана слиза в габровския квартал “Войново”, предаде БГ ЛОВ.

От началото на 2023 г. РИОСВ – Смолян, е извършила проверки на 50 сигнала за щети от мечки върху селскостопанско имущество. При 45 от случаите е установено, че са нанесени от защитения вид. 36 от сигналите са за нападения над крави, овце, кози и коне, останалите – за погром на пчелини и хранилки за дивеч. Специалисти твърдят, че мечките стават все по-агресивни.

“Хората се страхуват да идат до градините, до ливадите, за гъби. Мечките са навсякъде, обикалят, където пожелаят. Затова и поведението им е непредсказуемо. Никой не смее да се прибира в тъмното. Напоследък хората дори вече не подават сигнали, защото виждат, че са оставени сами”, казват жители на смолянските села по горното течение на р. Арда. Те имат проблеми от години с мечки, които нападат животните им, ходят близо до къщите им и ги плашат.

Според кмета на Могилица Милко Кисьов, който управлява още 13 села и махали в района, 9 телета са убити от началото на годината. Още две са намерени разкъсани, но се предполага, че са станали жертва на друга мечка. Преди дни бяха умъртвени овце и крави и в по-отдалечените села – Турян и Полковник Серафимово. Мечките нападателки многократно са хващани от камерите на фотокапаните.

Популацията на мечки в района е много голяма, но според горските две от тях са проблемни

“Най-много щети има във фермата на Радослав Даритков край Черешово, мечките му разсипаха бизнеса. Миналата година му убиха десетки телета, тази година – пак. Там върлуват не една и две мечки”, добавя Кисьов. На около 2 км над с. Черешово за 2 седмици мечка е изяла четири животни от стадото на Ангел Христов.

Нито електропастирите, нито оградите спират мечките

Според горските по горното поречие на Арда има около 20 мечки. “Преди днивидяхме наведнъж четири – две големи и две малки.

“Казаха ни, че друга мечка с малко е срещната и край Смилян. Просто са много на малка площ. Така влизат в конфликт с хората и домашните животни, особено през пролетта заради недостатъчната естествена храна в гората”,  казва директорът на Държавното горско стопанстов – Смилян, инж. Анатолий Елев.

Според неправителствени организации броят на мечките в Смолянска област е около 270

Същата цифра лансират и някои горски специалисти, въпреки че използваната методология не е съвсем прецизна.

“Повече са. Може и 350 да е общият им брой. Мечката си пази територията. Не отстъпва позиции дори на потомството си”, коментират.

2-3 години след раждането си младите мечки се превръщат в конкурент за своите родители. Големите мечки ги изтласкват към по-периферните части, граничещи с населени места. Така се създават предпоставка за среща на човека и животното. Невинаги е гаранция, че отстрел ще реши локален конфликт с проблемна мечка”, казва Здравко Бакалов, директор на най-голямото горско предприятие у нас – ЮЦДП.

Постоянни проблеми с мечки има още в Буйново, Горна Арда, Арда, Давидково, Вишнево, Гълъбово, Дебеляново, Славейно, Чепеларе, Триград и много други селища. Тази пролет за първи път мечка се е появила в района на село Диманово, община Неделино, където ровила в градина на една от крайните къщи. Заради надморската височина, по-рядка растителност и по-топлия климат досега там не е имало мечки.

За поредна година най-голям брой от регистрираните поразии са на територията на държавните горски стопанства Смилян и Славейно, където до момента са проверени общо 31 сигнала. За всички констатирани щети, нанесени от кафява мечка, са изготвени предложения за обезщетение на собствениците на база средни пазарни цени, обясниха от РИОСВ – Смолян.

Екоинспекцията призовава стопаните да засилят превантивните мерки по опазване на животни и пчелини. Пашата трябва да се извършва с пастир и кучета, нощуването на животните да е в масивни стопански сгради, да има ограждане с електрически огради, шумови и светлинни отблъскващи средства.

Мечката от Габрово вече с GPS

След над 10 сигнала за слизане на мечки от Балкана в Габрово кметът Таня Христова и отговорните институции се събраха да измислят специални мерки за сигурността на гражданите. Христова потърси съдействие и от министъра на околната среда и водите Росица Карамфилова. Мечката от района на кв. “Войново” бе заловена и преместена в подходящо местообитание с проследяващо устройство, припомнят хронологията от общината.

След “шестването” на едрото животно в социалните мрежи и по националните телевизии да уловят мечката се заеха специалисти от WWF и представители на местното ловно-рибарско дружество “Чардафон” и Национален парк “Централен Балкан”. Екипът използва специално разработен капан тип кълверт и градът си отдъхна. Мечката е упоена и прегледана от специалисти, които измериха нейната дължина, височина, ширина на лапите, дължина на опашката и състояние на зъбите. Тези данни помагат да се определи общото ѝ физическо състояние. На врата ѝ е поставен специален GPS нашийник, който ще помогне за проследяването й  в бъдеще.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама