Фуражите може да помагат на АЧС да оцелее при прасетата. До това заключение са стигнали от Здравния информационен център по свинете. Задълбочени проучвания са направени в посока на справяне с риска от предаване на африканска чума по свинете и други болести на чужди животни, причиняващи патогени чрез хранителни съставки.
Говорейки пред Farmscape, Изпълнителният директор на здравния информационен център по свинете д-р Пол Сундберг признава, че факторите, които влияят на жизнеспособността на тези патогени във фуражите, все още не са напълно разбрани.
„Това, което предполагаме от изследванията е, че има някакъв защитен механизъм, който най-вероятно се дължи на съдържанието на протеин във фуража, който помага на вируса да издържа по-дълго. Когато направихме проучвания за оцеляването на този вирус, например в соево брашно, установихме, че той оцелява по-дълго, отколкото в средата, в която трябва да расте. Има нещо в тази соева храна, която помага да се защити вируса от разграждане с течение на времето“, коментира д-р Сундберг.
“Това със сигурност е въпрос на проучвания, но очакваме, че може да се дължи и на съдържанието на протеини по някакъв начин.”
Истинският момент на нашите изследователски усилия е да се опитаме да разберем това и да помогнем на хората да направят по-добра защита на прасетата и себе си от въвеждане на болести чрез тези видове храни.