Фирма в Австралия удължи до 60 дни трайността на прясното мляко

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Австралийската фирма Firma Naturo базирана в Куинсленд съобщи, че е разработила технология за увеличаване до 60 дни на трайността на прясното мляко. С помощта на патентованата технология времето за преработка и пастьоризация на суровината се увеличава над два пъти.

В този случай млякото не се подлага на високи температури, което позволява единствено при пастьоризацията да се запазят ценните витамини и ензими, обяснява директорът на компанията Джеф Хейстингс, предава Agra Europe. По неговите думи технологията е „най-големият пробив в млечната индустрия след откриването на пастьоризацията през 1864 г.“ При това се запазва натуралния вкус на прясното мляко поради факта, че методът е различен от UHT.

Процесът е тестван и одобрен от австралийска научна организация, както и от надзорния орган по храните във Виктория (DFSV). Резултатът от тези тестове показват, че при новия метод се унищожават дори повече причинители на болести, отколкото при пастьоризацията.

Огромно предимство на технологията е фактът, че дава възможност млякото да се изнася за пазари като Япония, Китай, Малайзия, Сингапур и Индонезия, където е по-евтино доставките да се осъществяват по вода, отколкото по въздух. Освен да се консумира директно, прясното мляко може да се използва в преработката и приготовлението на сирене.

В момента компанията планира изграждането на мандра с капацитет от 10 млн. кг мляко. През 2016 г. същата фирма пусна на пазара авокадо с удължен срок на годност.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама