Финансистът Димо Димов: Поскъпването на долара ще доведе до поскъпване на земеделските суровини

Лилия Александрова
Лилия Александрова
4 Минути

Поскъпването на долара ще доведе до поскъпване на земеделските суровини, метали и петрола, чиято цена се определя в долари. Това казва Димо Димов, финансов анализатор в отдел „Международни пазари“ във финансова група „Карол“ пред БТА. Въпреки значителния спад в цените на суровините, особено на петрола, България няма да се възползва от предимствата в тази ситуация именно заради скъпия долар, обяснява експертът. „Възможно е да очакваме поскъпване на вносни стоки, които се купуват в долари – бяла и черна техника, дрехи, обувки и други, но е въпрос на политика търговците как ще процедират“, казва финансистът и посочва, че когато доларът пада, цената на стоките невинаги се намалява.

Когато местната валута е евтина, това води до по-добри продажби за тези, които изнасят продукцията си. Влиянието на скъпия долар върху българската икономика обаче няма да е голямо, защото ние изнасяме основно за Еврозоната.

Според експерта ни очаква дълъг период на скъп долар и в това няма нищо тревожно. Очаква се още по-голямо поскъпване на щатската валута и тя ще се изравни по стойност с еврото, което в момента се продава за 1,1830 щ.д. – най-ниската цена от 2006 г. насам. Движението на еврото надолу е много силно, отбелязва финансистът. През май миналата година курсът евро-долар е бил 1,40 щ.д. за 1 евро, тоест спадът е от 22 цента и това е огромно движение за валутните пазари. Фактът, че са били преминати важни нива, които преди това са спирали спада на еврото, означава, че има дългосрочна тенденция на спад на еврото.

„Движенията на валутите по принцип са циклични“, обяснява още Димо Димов. „От 2000 г., когато доларът беше скъп, той започна да поевтинява и до 2008 г. достигна цена от 1,6040 на еврото спрямо долара при 0,8230 цена на еврото за 1 долар през 2000 г. от 2008 г. насам имаше консолидация – движение на валутния курс в много широки граници между 1,640 до 1,220 – която обаче вече се пробива и обикновено след това следват големи движения в курса на валутите. Независимо от глобалните явления, довели до това положение, явно е дошъл моментът доларът известно време да бъде скъп. Това няма да продължи само една година – така ще бъде още поне 4-5 години“, казва още Димо Димов. Според него това са нормални пазарни движения, тъй като стойността на основните валути се променя циклично.

Разумно е, ако някой има долари, да не ги продава

Относно спестяванията на хората в различна валута Димо Димов посочва, че всяка една прогноза може и да не се сбъдне, но според него е разумно, ако някой има долари, да не ги продава. „Ако не искате да носите рискове, дръжте спестяванията си в български лева и евро, а ако искате да поемете рискове, купете си долари със съзнанието, че може да спечелите, но може и да загубите, ако трендът на поскъпване не се окаже наистина дългосрочен“, съветва Димо Димов.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА