Фермерите в Германия печелят най-много при производство на яйца

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Делът на печалбата от селскостопанска дейност в Германия намалял двойно през последните десетилетия. Приходите от всеки продукт са били 23 евроцента през 2017 г., което представлява спад с 48% в сравнение с 1970 г. Данните са на фермерския съюз в област Рейнланд (Rheinische Landwirtschafts-Verband), предава schweizerbauer.ch.

В момента приходът на производител при хлебните продукти е 7% от стойността на цялата стока. Дори цените на производител при меката пшеница възлизат но 200 евро/тон и те представляват слаб фактор в разходите за производство. Близо 34 гр повече брашно са необходими за производството на един хляб. При процент на мелене от 75% това отговаря на 45 гр пшеница. За да бъде повишена с 1 евроцент цената на хлебчето, стойността на културата трябва да се удвои. Повече тежест в определянето на цената на продукта имат цената на енергията и за работна ръка.

Значително повече рентабилност за фермерите има в производството на картофи например. Тук делът на печалбата за производител през 2017 г. възлиза на 27%. Дори по-висок е делът при млякото и млечните продукти, където на всяко едно евро потребителите дават близо 40 евроцента. Най-добре заплатено е производството на яйца, където печалбата за фермера възлиза на 60%.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама