Фермерите намалиха консумацията на торове с 20%, реколтата през 2023 г може да пострада

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
5 Минути

Осигуреността на доставките на торове беше отново тема на разговори на Съвета на министрите на земеделието

Съветът на министрите на земеделието и рибарството на Европейския съюз, който се проведе в Брюксел, беше посветен на наличието и достъпността на торовете в ЕС. Като част от съобщението на Европейската комисия беше обсъден нов подход към торовете, който ще намали зависимостта от външни фактори и излагането на пазарни шокове.

България настоява за бързи действия за подкрепа на фермерите заради ситуацията с торовете. Това заяви заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на заседанието на  Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел. „Бихме искали да видим повече възможности за подкрепа в краткосрочен план за справяне с непосредствените проблеми на фермерите“, добави още той.

По темата за гарантирането на наличността и финансовата достъпност на торовете българският заместник-министър отбеляза, че действията за подобряване прозрачността на пазара, засилване на научно обоснованото използване и пестене при употребата на торове, както и влагането на продукти с органичен произход, които да заместват синтетичните торове, са в унисон с други европейски инициативи. „Част от тези действия са заложени и в Стратегическите планове по Общата селскостопанска политика, включително и в този на България“, информира Георги Събев.

Европейският комисар по земеделието Януш Войчеховски каза, че хранително-вкусовата система на Европейския съюз не може да бъде зависима от руските торове и затова са необходими алтернативи: „не само по екологични или климатични причини, но и за да гарантираме нашата стратегическа автономия и да намалим зависимостта си“.

В тази връзка Европейската комисия представи съобщение, в което се посочва необходимостта от изследване на потенциала на водораслите като възобновяем и устойчив ресурс за производство на торове, както и на храна.

Съобщението „Към силен и устойчив сектор на морските водорасли в ЕС“ предлага 23 действия, насочени към създаване на условия индустрията за морски водорасли да се превърне в устойчив промишлен сектор. ЕС е един от най-големите вносители в света на продукти от морски водорасли, като търсенето се очаква да достигне 9 милиарда евро до 2030 г. Тъй като производството на продукти от водорасли може да се извършва на сушата и далеч от морето, се предлага финансиране на пилотни проекти за професионална преориентация и подкрепа на малкия и среден бизнес, иновативни проекти в този сектор.

Торовете от водорасли със сигурност са страхотни в дългосрочен план, но според мозъчния тръст Farm Europe, предвид настоящите трудности, пред които са изправени европейските фермери в момента, са необходими инициативи със значително краткосрочно въздействие.

„Намаляването на покупките на торове от европейските фермери това лято (-20%) може вече да има отрицателно въздействие върху реколтата през 2023 г. Въпросът е дали европейските почви имат достатъчно високи нива на NPK, за да се обмисли прилагането на по-малко минерални торове, без това да повлияе на културата поне за един сезон. Това е съмнително, тъй като минералните торове са важни и намалението ще се отрази на производствения потенциал“, казва Farm Europe.

„Цените на торовете се покачват поради санкциите“, каза унгарският министър на земеделието Ищван Наги на срещата, според портала Hungarian Daily News.

Ищван Наги призова за спешни действия в подкрепа на фермерите на фона на скок на цените на торовете. Според него секторът е силно засегнат от повишаването на цените на енергията, свързано със санкциите, а представените на срещата предложения са ефективни само в дългосрочен план. „Фермерите се нуждаят от помощ сега и предложението на Европейската комисия е само обобщение на вече предприетите стъпки и средствата, с които вече разполагаме“, каза той.

„Приоритетът на органичните торове и устойчивите материали несъмнено е добра и полезна инициатива, но не предлага решение на ситуацията, породена от нарастващите цени на енергията. Във времена, когато продоволствената сигурност е застрашена от рязко покачващите се цени на торовете и разходите за суровини, фермерите се нуждаят от подкрепа от ЕС възможно най-скоро“, каза ръководителят на унгарското министерство на земеделието, като отбеляза, че тъй като „неуспешните санкции на Брюксел“ са на сърцевината на повишаването на цените, най-ефективният изход от ситуацията би било желанието за прекратяване на руско-украинския конфликт и за мирни преговори, тъй като това би стабилизирало енергийните пазари и следователно ще премахне проблемите на селскостопанския сектор.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements