Ферма за отглеждане на щурци заработи в България. Тя е регистрирана в Агенцията по храните, като създаването й е по-скоро провокация и излизане от зоната на комфорт, обясни пред Националното радио собственикът на фермата Стоян Вълев.
Вълев е инженер по електроника и автоматика. Отглежда около 350-500 хиляди щурци. Според Световната организация по прехрана населението на земята към 2050 година ще достигне около девет милиарда души. “И тогава рязко начинът на прехрана ще стане много актуален. В килограм телешко има около 190 грама протеини, в килограм свинско – 150 грама, а в един килограм суха маса от щурци има около 200 грама протеини. 40 на сто от едно живо теле е за ядене, при прасето е 55 на сто е за ядене, а от щурците около 80 на сто е за ядене“, заяви Вълев.
Отглежданетона щурците и скакалците например става все по-достъпна възможност за набавяне на висококачествен протеин по света, като има специални ферми, в които тези насекоми се отглеждат.
Една от най-успешните ферми за скакалци в САЩ се намира в Монтана, там, където традицията повелява да имаш ранчо и стадо крави. Около два милиарда души по света се хранят с насекоми, уточни фермерът.
„Щурците като храна се посрещат добре от клиентите от северните страни. Проблем е, че Европейската комисия все още не е разрешила този тип насекоми като храна. Но Белгия е подала заявление за одобрение , чака се да се произнесе Европейската агенция по безопасност на храните. Ние гарантираме, че щурците са много добра храна, защото освен протеини, имат високо съдържание на желязо, повече отколкото в спанака и Omega 3 повече, отколкото в сьомгата.“
СВЪРЗАНИ НОВИНИ