Фъстъци с автограф

Златко Златков
Златко Златков
8 Минути

България е основният производител и собственик на единствените сертифицирани сортове в Европа

Възможно ли е да създадеш растение и да оставиш подписа си върху него? Отговорът е да, а културата с автограф са българските сортове фъстъци, дело на  проф. Станко Деликостадинов, бивш директор на Института по растителни и генетични ресурси в Садово (ИРГР). Той е селекционер и създател на новите родни сортове и линии фъстъци и е не само техен „баща“, но е разработил и промишлена технология за отглеждането им у нас. Всички създадени от него сортове и технологии са внедрени в практиката и на тях се основава производството на маслодайната култура в страната. Това разказва настоящата директорка на института в Садово, проф. Сийка Стоянова. Тя пояснява, че подписът на проф. Деликостадинов може да бъде разчетен само от просветени, защото е закодиран в генетичния код на фъстъците. Той може да бъде разпознат в напуканата тъмночервена люспа, която обгръща ядките. Това е характерният отличителен външен белег на родните сортове, създадени от пловдивския учен.

Материал на Маргарита Цветанова, сп. Агрозона, Май 2013 г.

Светлина и почва

Хората в община Садово се препитават чрез отглеждането на фъстъци още от миналия век – от 1902 г. Избрали са тази култура заради подходящите климатични условия в Пловдивското поле. В България за първи път са засети фъстъци през 1896 г. в село Куртово Конаре. От 1899 г. те се отглеждат в Садовското земеделско училище, а по-късно и в опитната станция в Садово. По принцип, за отглеждането им, решаващо значение играят изборът на почва, както и обилната светлина и топлина, а регионът предлага тези условия. Не случайно е наречен „Столицата на фъстъка”.

Фъстъците са култура на южното земеделие, а България се явява северна граница на възможното им отглеждане. Нашата страна е основен производител на фъстъци в Европа, който доскоро поддържаше 80% от площите с маслодайните ядки.

Десет сорта

Институтът в Садово поддържа над десет сорта фъстъци. Всички те са ранозрели, подходящи за механизирано отглеждане и прибиране, с едри семена, с комплексна устойчивост към разпространените у нас гъбни болести. За директна консумация най-търсени са така наречените “десертни” сортове, които притежават добри вкусови показатели. Родните фъстъци имат качества, признати в цял свят. Сортът „Калина“ е световен стандарт за вкус, а новите „Станко“ и „Цветелина“ са най-високодобивните фъстъци от сортотип Valencia. Получените средни добиви от тях надвишават 800 кг плодове от декар. Сортовете Калина, Росица и Кремена вече се отглеждат и в Северна Италия в областта Верона. Интерес към тях проявява и Украйна. Семена от различните категории – супер елит, елит и първо размножение, всяка година могат да се купят от Института в Садово.

Отглеждането на фъстъците е трудоемко и специфично. Вносните се предлагат на много по-ниски цени от българските и това създава допълнително затруднение за производителите. По принцип 90% от ядките, които са на пазара на дребно, се внасят в суров вид от други държави. По-голямата част от производителите работят със занижени стандарти за контрол и качество – откъдето идва и по-ниската цена.

Без афлатоксини

Нашите сортове са сред най-устойчивите на гъбни болести. На практика фъстъците, произведени у нас нямат наличие на гъбички и афлатоксини, поради подходящите климатични условия. България е единствената страна в света, която не прилага химически средства за борба с гъбните болести през време на вегетацията, тъй като сортовете са устойчиви. В африканските държави например, фъстъците имат афлатоксини, защото там климатът създава подходящи за тях условия като голяма влажност и много високи температури.

Лидери в площите

У нас се произвеждат фъстъци от сортовете Садово 2609 и Калина, те заемат около 85% от площите на културата. Фъстъците са на второ място в групата на маслодайните растения след слънчогледа, а България е начело по засети площи и производството на фъстъци в Европа и запазва лидерството си вече много години. В Садово са създадени и признати през 1997 г. още два сорта – Росица и Орфей, които от 1998 г. са включени в схемата на семепроизводство. А през 2003 г. е признат и райониран най-новият сорт Кремена. Той има най-високи добиви, с едри плодове и семена. Продуктивността на всички сортове е с висок рандеман, достигащ добиви от 450 до 600 кг от дка.

Директни продажби за Европа

На вътрешния пазар потребителите – търговци и консуматори – добре познават българските фъстъци и ги предпочитат пред чуждите, предимно внос от Виргинската сортова група. Техните вкусови качества в сравнение с местните сортове не са толкова добри и затова са с по-ниски цени. Поради тези им предимства и относително късите разстояние между страните в Европа, както и възможността пратките да се доставят в срок от 2-5 дни, има голям интерес към българските фъстъци. Практика е търговци от Гърция, Кипър, Италия, Полша, Чехия, Германия, Холандия със свои представители в България директно да изкупуват и да изнасят фъстъци от нашата страна. Те дори са съгласни да финансират и да изкупят цялото производство в страната или да инвестират в предприятия за преработка на фъстъци у нас. Голямо значение за това има наличното научно обслужване – сортове и сортови технологии, качествени семена, много добра квалификация на работниците и специалистите, които работят в бранша.

Пътешественици

Родината на фъстъците е Южна Америка. През ХVІ  – ХVІІ век те са пренесени по всички континенти. Днес се отглеждат основно в Азия и Африка, откъдето произлиза и първоначалното им наименование – „китайски орех”. Според други източници, семената на фъстъците са донесени на Стария континент директно от Америка от португалските мореплаватели. Културата е маслодайно растение от семейство бобови, като в света са познати около 15 вида. Семената му са богати на мазнини, но съдържат и белтъци, въглехидрати и витамин В1. Използват се в консервната, сапунената и парфюмерийната промишленост. Годишно в света се засаждат над 200 млн. дка с фъстъци, като най-големите производители са Индия и Китай. Испания е рекордьор по добив на фъстъци – средно по 300 кг от декар, докато в Мароко се събират по 260 кг. от дка, а в Египет – по 180 кг. от дка.

Сериозен спад в производството

През 2000 и 2001 г. засетите площи с фъстъци у нас запазват нивата от предишната декада – около 100 000 декара за страната. Следва драстично намаляване на площите през 2002 г., като тенденцията продължава с леки колебания, като се движи на нива около и под 10 000 декара. „Най-големият спад в производството бележи периода 2007 – 2008 г.”, казва проф. Стоянова. По думите й, спадът се дължи на огромно количество нелегален внос основно от Африка, с неясен произход, който тогава залива страната ни. По последни данни на Агростатистиката към земеделското министерство, през 2011 г. у нас са били засети едва 4 751 дка., а  реколтата е била 798 т. – средно по 171 кг. от дка.

 

 

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements