ФАО: Производството на бобови култури увеличава устойчивостта на земеделските системи и подобрява живота

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

Тазгодишната тема “Бобови растения за устойчиво бъдеще” подчертава как варивата – ядливите семена на бобови растения като боб, леща, грах и нахут – повишават устойчивостта на земеделските системи и подобряват живота благодарение на ниския воден отпечатък, устойчивостта на суша и на бедствия, свързани с климата, предаде БТА.

Тя също така поставя акцент върху глобалния сектор на варива и как той може да бъде положителен двигател за осигуряване на устойчивостта на регионалните и глобалните вериги за доставки, като дава възможност на потребителите да имат достъп до питателни храни и допринася за устойчивото използване на природните ресурси в производството на варива.

“Бобовите култури допринасят по различни начини за трансформацията на нашите хранително-вкусови системи и могат да ни помогнат да се справим с множество глобални кризи”, каза генералният директор на ФАО Ку Донгю. По думите му варивата могат да допринесат за увеличаване на устойчивостта на земеделските системи, освен това помагат за подобряване на биоразнообразието на почвата и са решаващи компоненти на множество системи за отглеждане на култури.

В действителност, тъй като светът е изправен пред значителни предизвикателства пред сигурността на храните и храненето, като трансгранични вредители и болести, конфликти и последиците от изменението на климата, варивата могат да бъдат важна част от отговора, тъй като те са достъпна, богата на хранителни вещества храна, която може да се съхранява дълго време.

Широките ползи от варивата

Бобовите растения създават икономически възможности за дребните фермери, тъй като обикновено предлагат по-високи маржове на печалба от зърнените култури.

Те подпомагат плодородието на почвата поради способността си да фиксират азота от въздуха и оптимизират използването на синтетични торове, като същевременно се борят с ефектите от климатичните сътресения, като суши или обилни валежи. Когато зърнените култури се отглеждат след бобови култури в системи за селскостопанско отглеждане, те могат да дадат 1,5 тона повече добиви на хектар от тези в системи за монокултивиране.

Освен това те могат да помогнат за смекчаване на изменението на климата чрез увеличаване на способността на почвата да съхранява въглерод и чрез възстановяване на бедни и деградирали почви.

Приносът на варивата към здравословното хранене не се ограничава само до тяхното високо съдържание на протеини (два до три пъти повече от количеството, което се съдържа в зърнените култури) или калориите и основните микроелементи, които осигуряват, но също и до ниското съдържание на мазнини и високото съдържание на фибри.

Световен ден на варивата и Международна година на просото

Тъй като 2023 г. е обявена за Международна година на просото, ФАО подчертава, че има много връзки и синергии между варивата и просото.

И варивата, и просото допринасят за продоволствената сигурност и за разнообразни, питателни и здравословни диети и са се адаптирали към неблагоприятните климатични условия, което им позволява да растат на бедни и маргинални почви.

Комбинирането на просо и варива чрез взаимно отглеждане или сеитбообращение може да повиши устойчивостта и да увеличи производството и агробиоразнообразието.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА