ФАО: Антимикробната резистентност може да доведе но нова пандемия

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
5 Минути

ЕК цели да намали продажбите на антимикробни средства за селскостопански животни с 50% през следващите 10 години

Тъй като антимикробната резистентност (AMR) драстично нараства, заплашвайки да се превърне в следващата пандемия със сериозни последици за глобалното здраве, агро- хранителни системи и икономики, ФАО призовава участници от всички сектори, от фермери до готвачи, производители до потребители, да ускорят усилията си за предотвратяване на разпространението на устойчиви на лекарства микроби.

През тази седмица на информиране за антимикробните организми (18-24 ноември), Организацията подчертава, че всеки трябва да играе роля в борбата с AMR, включително заинтересованите страни в хранителния и селскостопанския сектор, и публикува препоръки за ограничаване на разпространението на AMR.

АМR и опасностите, които носи

Антимикробната резистентност (AMR) е способността на микробите да персистират или да растат в присъствието на лекарства, предназначени да ги инхибират или убият. Процесът се ускорява чрез използването на антимикробни средства, предназначени да убиват нежелани патогени при хора, животни и култури. По-специално, използването на антимикробни средства в здравето на хората и животните подхранва устойчивостта.

В момента най-малко 700 000 души умират всяка година поради резистентни към лекарства заболявания. Все по-често срещаните заболявания, включително инфекции на дихателните пътища, полово предавани инфекции и инфекции на пикочните пътища, стават все по-трудни за лечение. Резистентността към лекарства все повече застрашава нашите агро-хранителни системи и глобалната продоволствена сигурност.

Взаимосвързаност между здравето на хората, животните и околната среда

COVID-19 ни показа, че здравето на хората, животните и околната среда са по-взаимозависими от всякога. Патогените, засягащи една област, могат да изострят предизвикателствата в други и да имат огромно въздействие върху начина, по който предотвратяваме и контролираме заплахите за здравето, за да защитим света. AMR е една от тези глобални заплахи и е потенциално дори по-опасна от COVID-19. Това променя дълбоко живота, какъвто го познаваме.

“Точно като пандемията от COVID-19, AMR вече не е бъдеща заплаха. Това се случва тук и сега и засяга всички нас”, каза заместник генералният директор Мария Хелена Семедо. “По света хората, животните и растенията вече умират от инфекции, които не могат да бъдат лекувани – дори и при най-силните ни антимикробни лечения. Следващата пандемия, с която се сблъскваме, може да бъде бактериална и много по-смъртоносна, ако лекарствата, необходими за нейното лечение не работят”. Работата на ФАО по AMR се осъществява в координация със СЗО и OIE.

AMR в храните и селското стопанство

Хранителният и селскостопанският сектор имат ключова роля за справяне с AMR. В много части на света употребата на антимикробни средства е много по-голяма при животните, отколкото при хората, и тя бързо се увеличава, тъй като популацията ни нараства и глобалното търсене на храна се увеличава.

AMR се разпространява по-бързо, отколкото учените могат да разработят нови антимикробни средства и заплашва глобалните хранителни системи, продоволствената сигурност, безопасността на храните, здравните системи и икономиките. Единственото ни решение е да предприемем стратегически действия, за да запазим действащите антимикробни средства. Не е късно, но времето изтича, за да се предотврати влошаването на тази разруха, предупреди ФАО.
На 23 ноември Агенцията на ООН ще стартира нова общност от специалисти по промяна на поведението, за да проектира решения, които улесняват хората да използват подходящо антимикробни средства и да предотвратяват ефективно заболяването. Комбинирайки богата информация от фермери и други участници в хранителната верига, ветеринарни лекари, епидемиолози, експерти по AMR и поведенчески учени, тази общност  ще работи заедно, за да „подтикне“ поведението както на фермерско, така и на политическо ниво – за да помогне за забавяне на разпространението на AMR.

Намаляване продажбите на антимикробни средства на 50%

Нова стратегия, лансирана тази година от Европейската комисия, има за цел да намали продажбите на антимикробни средства за селскостопански животни с 50% през следващите 10 години. Антимикробната резистентност (AMR), свързана с прекомерната и неподходяща употреба на антимикробни средства в здравеопазването на животните и хората, води до приблизително 33 000 смъртни случая в ЕС / ЕИП всяка година и значителни разходи за здравеопазване. Смята се, че по-доброто хуманно отношение към животните подобрява здравето на животните и качеството на храната, намалява нуждата от лекарства и може да помогне за запазване на биологичното разнообразие.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements