Евростат: Нидерландия е с най-печелившо животновъдство, Дания, Франция и Великобритания – с най-големите ферми

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Статистиката сочи, че средно всяко животновъдно стопанство притежава по 47 животински единици

Средният размер на животновъдните ферми в Европа е под 50 хектара и управлява по-малко от 50 животински единици (ЖЕ), се показва в доклад на Евростат. Средноевропейската животновъдна ферма използва 34 хектара  земеделска земя и има размер на стадото от 47 животни. Дори в региони, в които животновъдството е основен поминък, една ферма в европейските топ 10 страни използва 51 ха земя, с около двама души, работещи  във фермата, както и 79 ЖЕ на обща стойност от 138 000 евро, съобщава Euromeatnews.

Този първи набор от  статистически данни от Евростат показва, че сме далеч от образът, който най-често се представя, че европейският селскостопански сектор е съставлява предимно от големи ферми. Дори в животновъдно насочените страни фермите остават малки в сравнение с трети страни. В овцевъдството, например, най-големите ферми заемат площ около 90 ха, но най-малки по брой животновъдни единици със средно 61 ха и оперативен капитал под 113 000 евро.

Фермите за производство на месо обикновено наемат по-малко работна ръка в Европа. Напротив, зърнопроизводителите пък разчитат на най-много работна сила, повече от двама души. Те притежават и най-големите стада с 312 добитък и мобилизират най-много капитал, повече от 280 000 евро. Специализираните  млечни ферми имат вторите по големина стада с около 76 ЖЕ, мобилизират втория по големина капитал, 231 000 евро, и имат второто най-високо ниво на  заетост  с 1,9 души.

Във всички  животновъдни сектори взети заедно, Обединеното кралство, Дания и Франция имат най-големите ферми по отношение на площта, с приблизително 95 ха на ферма. Полша, Италия и Холандия имат най-малките ферми, с по-малко от 40 ха на ферма, като средната стойност за Полша е 18 ха.

Размерът на стопанството и мобилизираният капитал нямат пряка връзка в Европа. Холандските ферми са сред най-малките според критериите за размер на фермата, но са сред най-големите по отношение на добитък и оборотен капитал, заедно с датските фермери. Всъщност, по отношение на мобилизирания капитал, Дания, Холандия и Белгия са първите 3 държави, далеч пред Германия, Обединеното кралство и Франция, например.

Така че  „интензификацията“ на животновъдството не е систематична тенденция в европейското животновъдство. Съществуват значителни разлики в размера на стопанството за добитък в цяла Европа и всяка от тях има за цел да осигури здрави, добре гледани животни и достъпни цени на храната за всеки, независимо от размера му.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА