Има няколко лесни начина да изсушите плодовете и зеленчуците по естествен начин без да използвате химикали.Това е една от най-старите техники за запазване на зеленчуците. Микроорганизмите, които атакуват храна, обичат влагата и колкото по-сух е зеленчукът, толкова по-малка е вероятността те да оцелеят.
Какво можете да изсушите?
Билки с ниско съдържание на вода като розмарин, риган, мащерка и лавандула са подходящи за сушене. Повечето плодове като кайсии, ябълки, круши, сливи, смокини, грозде, плодове и праскови, както и зеленчуци като патладжани, цвекло, моркови, ястия, тиквички, люти чушки, лук, домати, са подходящи за сушене.
Как да го направите: На въздух или с електричество
Сушене на въздуха, включително поставянето на продукти на ефирно място на слънце и оставянето на природата да направи останалото.
- Разстелете билки на маса или ги вържете в букети и ги окачете да висят във въздуха на слънчево място.
- Нарежете на филийки зеленчуци и плодове и ги поставете върху хартия за печене, след което я
сложете на слънце. Покрийте с тензух като защита от насекоми. За да ускорите процеса на съхнене, поставете ги на ламарината на колата на слънце. Готови са, когато са гъвкави като стафида, без да лепнат и да имат леко тегло.
Електрическо сушене: Използвайте дехидрататор или печка, особено ако времето е влажно.
- Дехидраторът е специално предназначен за сушене на храната. Нарязаните зеленчуци се поставят върху стелажи и горещият въздух се разпространява чрез вентилатор. Това е ефективен метод за сушене, но дехидраторите не са евтини, така че трябва често да ги използвате, за да оправдаете разходите.
- Фурната също е добър вариант, въпреки че не е толкова енергийно ефективна. Загрейте до 60-70 ° C и разпределете продукцията в тави. Оставете вратата отворена 10 см, за да позволите на влагата да излезе.
Съвети за сушене
- Не режете парчетата прекалено тънко.
- Ако потопите парченцата в лимонов сок или оцет преди да ги оставите да съхнат, те ще запазят цвета си.
- След като изсъхнат, съхранявайте продукцията в затворени съдове.
Източник:gardenandhome.co.za