ЕС редуцира умишлено производството на ябълки и круши

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

ЕС взе решение да намали производството на ябълки и круши. Високите добиви при плодовете водят до недостиг на работна ръка и създават опасения за качеството на съхранението, притесняват се от Европейската комисия.

В резултат на увеличената реколта на ябълките , пазарът изпитва свръхпредлагане. При нормален добив в Европа от 11,5 милиона тона годишно, производството на ябълки през 2018 г. вече достига 13,5 милиона тона, според доклад на ЕК.

Ръст на производството се наблюдава в Полша и други източноевропейски страни като Унгария и Румъния.

„Редуцирането на реколтата трябва да се разглежда в контекста на това, което пазарът изисква, а не това, което производството може да осигури. Секторът на плодовете (ябълката) в ЕС следва да отчита оценката на външния и вътрешния пазар. Такава система за оценка съществува във Франция от няколко години, което е намалило производството на ябълки от 2 милиона тона на 1,5 милиона тона, като се има предвид разделянето на ключови пазари за продажби ”, се казва в доклада.

Ситуацията се утежнява от увеличаването на производството в съседните страни от ЕС като Украйна, Молдова, Русия и Казахстан. Освен това има проблеми с износа, причинени от забраната за внос на стоки за Русия и Алжир, ограничения, свързани с фитосанитарните стандарти и недостатъчно търсене на основните пазари.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА