ЕС взе решение да намали производството на ябълки и круши. Високите добиви при плодовете водят до недостиг на работна ръка и създават опасения за качеството на съхранението, притесняват се от Европейската комисия.
В резултат на увеличената реколта на ябълките , пазарът изпитва свръхпредлагане. При нормален добив в Европа от 11,5 милиона тона годишно, производството на ябълки през 2018 г. вече достига 13,5 милиона тона, според доклад на ЕК.
Ръст на производството се наблюдава в Полша и други източноевропейски страни като Унгария и Румъния.
„Редуцирането на реколтата трябва да се разглежда в контекста на това, което пазарът изисква, а не това, което производството може да осигури. Секторът на плодовете (ябълката) в ЕС следва да отчита оценката на външния и вътрешния пазар. Такава система за оценка съществува във Франция от няколко години, което е намалило производството на ябълки от 2 милиона тона на 1,5 милиона тона, като се има предвид разделянето на ключови пазари за продажби ”, се казва в доклада.
Ситуацията се утежнява от увеличаването на производството в съседните страни от ЕС като Украйна, Молдова, Русия и Казахстан. Освен това има проблеми с износа, причинени от забраната за внос на стоки за Русия и Алжир, ограничения, свързани с фитосанитарните стандарти и недостатъчно търсене на основните пазари.