Енергийната криза и инфлацията застрашават жизнеспособността на пчеларите

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

След трудни години през 2020-2021 г. лошата серия продължава за европейските производители на мед през 2022 г.

След топлото и добро начало на сезона в целия континент, лятото раздели Европа на две. На север цъфтежът и производството на нектар, подкрепени от редки дъждове, бяха достатъчно добри за производството и реколтата от мед. В същото време Южна Европа трябваше да се справи с една от най-големите суши от десетилетия (до 80% по-малко мед от обикновено в части от Иберийския полуостров). Суровите климатични условия повлияха на количеството нектар на цветята и дърветата, като по този начин повлияха на способността на пчелите да произвеждат мед, съобщи Copa Gogeca.

биопродукти, ДФЗ, Agrozona.bgЕнергийната криза и инфлацията застрашават жизнеспособносста на пчеларите

Освен това енергийната криза и общата инфлация имаха тежки последици за жизнеспособността на европейските пчелари. Например увеличението на цените на разходите за опаковки, включително стъкло за буркани (отчетено увеличение от 15% до 60% в зависимост от страната), гориво (30% до 40%), електричество (50% до 150%) и храна за пчелите (50% до 70%) представляват сериозен икономически проблем. Увеличаването на производствените разходи за пчеларите не се прехвърля правилно по веригата на доставки. Като се има предвид, че запасите от мед от 2021 г. до 2022 г. са били много ниски и че търсенето е останало стабилно, настоящият период подчертава несъответствията на настоящия европейски пазар.

Всяка година ситуацията за пчеларите се влошава

„Европейските пчелари преминават през много критичен период. Имам чувството, че се повтарям година след година, но устойчивостта на европейското производство и основната му услуга за опрашване е заложена на карта! Губим производствен потенциал в много ключови области в Европа главно поради изменението на климата и икономическия климат, застрашаващ жизнеспособността на пчеларските дейности в ЕС. Повече от всякога трябва да защитаваме автентичността на меда, както и прозрачността на пазара на мед. В съответствие със своите широко популяризирани политически инициативи за устойчивост в рамките на Европейския зелен пакт, като стратегията „От фермата до вилицата“, Европейската комисия заедно с европейски столици могат да въведат конкретни инструменти и механизми, които да помогнат както на производителите, така и на потребителите. Молим за реални действия!”, апелира Станислав Яш, председател на работна група Мед в Copa и Cogeca.

Преразглеждане на Директивата на ЕС за меда

Това е причината, поради която Copa и Cogeca повтарят своя призив за преразглеждане на Директивата на ЕС за меда, засилване на етикетирането на страната на произход на меда в смеси, придружено от солидни правила за проследимост, подходящи за пчеларите, за борба с търговията с фалшив мед в насипно състояние.

От съществено значение е Европейската комисия да предложи законодателни промени и механизми за контрол, които да подкрепят поминъка на производителите на мед, търсенето на потребителите на истинска и качествена храна и способността на държавите-членки да се борят с измамите.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА